SNIMKE OTKRIVAJU DVA SUMNJIVCA

Obama Bostonu: Ponovno ćeš trčati

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Boston kako bi odao počast žrtvama bombaškog napada na maratonu u Bostonu. Na komemoraciji je građanima Bostona obećao da će ponovno trčati ulicama grada, ali i da će odgovorni za eksplozije biti privedeni pravdi. Istovremeno, istražitelji su nastavili istragu u kojoj se došlo do snimke dva sumnjivca koji se povezuju s postavljanjem bombi u ciljnoj ravnini Bostonskog maratona

Američki predsjednik Obama kazao je da cijela Amerika suosjeća s Bostonom, koji je prije tri dana potresao bombaški napad u ciljnoj ravnini Bostonskog maratona.

Ponovno ćete trčati', kazao je Obama građanima Bostona na komemoraciji, apostrofirajući na taj način jedan od najvažnijih sportskih događaja u Bostonu koji svake godine u taj grad dovodi tisuće ljudi.

Govoreći na komemoraciji u Katedrali Svetog Križa, Obama je kazao da je došao u Boston 'kako bi se pomolio i tugovao'.

'Došli smo ovamo kako bismo pokazali da se duh ovog grada ne da zastrašiti, ali i da se duh ove zemlje ne da ugušiti', kazao je Obama.

'Danas sam ovdje u ime svih američkih građana i imam jednostavnu poruku: svatko od nas bio je dirnut zbog napada na vaš voljeni grad. Imate našu podršku', rekao je Obama.

Američki predsjednik u svom govoru nije mogao zaobići niti one koji su odgovorni za bombaške napade, obećavši Bostonu, ali i cijeloj Americi da će napadači biti privedeni pravdi.

Da, naći ćemo vas. I da, privest ćemo vas pravdi. Naći ćemo vas. Odgovarat ćete, ali još više od toga, vjernost prema našem načinu života, prema slobodnom i otvorenom društvu samo će jačati jer Bog nam nije udijelio duh straha i plahosti, nego duh snage, ljubavi i samodiscipline', kazao je Obama.

Na komemoraciji u Katedrali Svetog Križa govorili su i gradonačelnik Bostona Thomas M. Menino te guverner Deval Patrick. U katedrali okupilo se oko 2.000 ljudi, mahom obitelji žrtava, medicinsko osoblje koje je prvo priskočilo u pomoć na dan tragedije, vladini dužnosnici, ali i volonteri Bostonskog atletskog saveza, koji organiziraju Bostonski maraton.

Počast Bostonu i žrtvama Bostonskog maratona stiže na dan kada bi istražitelji, prema najavama američkih medija, trebali objaviti fotografije dvije osobe koje povezuju s postavljenjem bombi na Bostonskom maratonu.

Prema izvoru iz istrage koji je anonimno progovorio za Boston Globe, istražitelji su uspjeli doći do jasne videosnimke koja prikazuje dva sumnjivca kako nose crne torbe, i to na mjestu i jedne i druge eksplozije. Vlasti planiraju danas objaviti snimke sumnjivaca kako bi uz pomoć građana uspjeli doći do te dvije osobe.

Izvor iz istrage potvrdio da je najbolja snimka ona koje su snimile nadzorne kamere na ulici Boylston. Iako se jučer spominjalo kako su sumnjivci identificirani uz pomoć snimke iz trgovine Lord and Taylor, izvor iz istrage tvrdi da ta snimka ipak ne prikazuje najjasnije što se dogodilo.

Da FBI traži više od jednog sumnjivca, potvrdila je i američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano koja je pred odborom kongresa potvrdila da postoje 'pojedinci' s kojima FBI želi razgovarati.

'Ne bih ih opisala kao osumnjičene, međutim trebamo pomoć javnosti kako bismo pronašli te pojedince', kazala je Napolitano

'Istraga ide svojim tijekom. Ovo nije epizoda NCIS-a. Ponekad treba vremena da bi se složile sve kockice i identificiralo počinitelje, međutim, svi žele da se to napravi na pravi način', kazala je Napolitano.

Obama: Odgovorne ćemo privesti pravdi