RASPAŠOJ PRVOG DANA SABORA

Oba su (pro)pala: Mostovci nisu došli na prvi odbor, SDP srušio kvorum na drugom

17.10.2016 u 11:44

  • +4

Sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena zbog nepojavljivanja MOST-ovaca

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Iako je jutros u 8.30 trebao biti održan saborski Odbor za zakonodavstvo, on je odgođen već nakon rasprave o prvoj točki. Ništa više sreće nije bilo ni sat kasnije s Odborom za Ustav, odgođenim nakon dvije raspravljene točke jer se ostalo bez kvoruma

Odbor za zakonodavstvo raspravio je samo izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne kampanje, a nakon toga predsjedniku tog odbora, HDZ-ovom Draženu Bošnjakoviću nije preostalo ništa drugo nego da odgodi sjednicu.

Naime, na njoj se nije pojavila većina Mostovih predlagatelja zakona. Pojavio se samo Ivan Kovačić te je kazao da je sinoć dobio SMS-om poziv za sjednicu. Miroslav Šimić za tportal kaže da poziv za sjednicu nije ni dobio te da je za nju doznao tek poslije 8.30.

SDP, zbog odlaska na sjednicu kluba, srušio kvorum

Sat kasnije slična se situacija ponovila i na Odboru za Ustav, koji je raspravio dvije točke, a nakon toga zbog sastanka SDP-ovog kluba ostao bez kvoruma. U kratkoj raspravi o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji ide po hitnoj proceduri, Mostov predsjednik tog odbora Miroslav Šimić pojasnio je kako će se sredstva za godišnje financiranje političkih stranaka obračunavati kroz porezne prihode, a ne kroz rashode proračuna. Prema toj računici, ove godine bi se za financiranje parlamentarnih stranaka isplatilo 55 milijuna kuna.

Taj je zakon, podsjetio je Šimić, bio predložen i u prethodnom sazivu, ali nikada nije stigao na raspravu. SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je pak da je slična formulacija bila predložena i za vrijeme SDP-ove vlade, kada je zakon prošao samo prvo čitanje.

Odbor za Ustav je Mostov prijedlog zakona podržao većinom glasova, dok su SDP-ovci bili suzdržani.

Puno više kritika oporbe došlo je zbog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se predviđa kažnjavanje za nedolaske na glasovanje. Šimić je kazao kako je Most imao i radikalnije prijedloge, no na kraju su prihvatili ono rješenje koje postoji u Europskom parlamentu. 'Nadam se da će ovo pomoći da se prepozna one koji rade u odnosu na one za koje čitamo da su neradnici', kazao je Šimić.

Zbog nerada je jutros propao Odbor za zakonodavstvo, bocnuo je SDP-ov Tomislav Saucha. 'Intencija je ovog zakona držanje kvoruma. Mogu ja cijeli tjedan ne doći na sjednicu i doći samo u petak', kazao je Saucha, a smatra da se radi o neozbiljnom i potencijalno opasnom prijedlogu.

'Oporbu se pokušava prisiliti da sudjeluje u nečemu što je izražavanje stava. Pravo je oporbe da izađe iz sabornice. Ovo je narušavanje prava na demokraciju', kazao je Saucha.

S obzirom na to da zakon spominje opravdane i neopravdane izostanke s glasovanja, Saucha je spočitnuo da je dojam 'kao da smo djeca u školi pa od ravnatelja tražimo da nam opravda izostanak.'

Međutim, vladajući pojašnjavaju da se neće kažnjavati sam izlazak iz sabornice ili odbijanje glasovanja. Bitno je da svi dođu u Sabor, kažu.

'Pitanje napuštanja sabornice je legitimno demokratsko pravo i to ne bi trebalo tretirati kao izostanak', kazao je HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

Podsjetimo, na sjednicama Odbora za zakonodavstvo trebalo se raspravljati o Mostovim jamstvima, uoči rasprave u sabornici koja započinje u 11 sati, na kojoj bi zastupnici trebali imenovati pravobraniteljicu za osobe s invalidnošću, a zatim raspraviti prijedlog zakonskih izmjena financiranja političkih stranaka.

Mandatar Andrej Plenković najavio je ispred središnjice HDZ-a uoči sjednice Sabora potporu Anki Slonjšak na mjestu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Podsjetimo, Most je za svih sedam zahtjeva najavljivao hitnu proceduru uvjetujući time suradnju s HDZ-om, ali na kraju će to biti slučaj samo s financiranjem političkih aktivnosti i kampanje.