PORUKA IZ DEŽELE

'O vezi Agrokor-Mercator svoje će reći regulatori'

24.02.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor danas se nije želio jasno izjasniti o tome što misli o mogućnosti ulaska hrvatskog Agrokora u vlasničku strukturu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, kazavši da će se o mogućem ulasku Agrokora u Mercator morati izjasniti regulatorne agencije

Novinari su nakon redovne sjednice vlade Pahora pitali gdje vidi slovenski nacionalni interes u vezi nedavnih medijskih špekulacija kako će doći do 'neprijateljskog preuzimanja' Mercatora.

Slovenski mediji tvrde kako je Agrokor zainteresiran za stjecanje najprije nešto manje od četvrtine dionica Mercatora koje će idućeg mjeseca prikupljanjem ponuda prodavati prezadužena Pivovarna Laško (PL), a onda i za preuzimanje većinskog paketa dionica najveće slovenske trgovačke tvrtke.

Pahor je rekao da o tome ne može mnogo reći jer o tome ne odlučuje vlada, ali da će se o mogućem ulasku Agrokora u Mercator morati izjasniti regulatorne agencije.

'Sasvim je sigurno da je jedan od naših nacionalnih interesa da imamo trgovački lanac kojim se u zemlji i inozemstvu plasiraju proizvodi naše prehrambeno-prerađivačke industrije. Ovo je konkurentna ekonomija sa slobodnim tržištem, ali će svoje mišljenje o tome morati dati i regulatori', rekao je Pahor.

Slovenski dnevni list 'Dnevnik' prošlog je tjedna, u vezi sa špekulacijama oko mogućeg ulaska Agrokora u Mercator, naveo da bi time bila pogođena slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija koja preko tog lanca plasira većinu svojih kapaciteta, te da bi mogućim preuzimanjem Mercatora Agrokorov Konzum odstranio najvećeg konkurenta u regiji te ugrozio slovensku prehrambeno-prerađivačku industriju.

Budući da se iza navodnog interesa za prodaju PL-ovih dionica Agrokoru po tvrdnjama slovenskih medija kriju strane banke (osobito Unicredit), koje favoriziraju Agrokor, ostali su vlasnici tome nenaklonjeni i smatraju da bi moguće preuzimanje mogle spriječiti agencije za tržište vrijednosnicama i za tržišno natjecanje strogom kontrolom cijelog postupka prodaje dionica Mercatora.