MISIJA PANTOVČAK

O novom predsjedniku brinut će i 12 vrtlara

08.01.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Iako u kampanjama za predsjedničke izbore kandidati često uvjeravaju da će, budu li izabrani, imati manji ured od svog prethodnika, činjenica je da će – tko god pobijedio sljedeće nedjelje – na Pantovčaku naslijediti više od 130 zaposlenika koji u Ured predsjednika nisu stigli političkim imenovanjem. Oni tamo naprosto rade – kao kuhari, konobari, vrtlari, električari...

Prema informacijama koje je Novi list dobio iz Ureda predsjednika, na Pantovčaku su trenutno zaposlena 134 službenika i namještenika te 32 dužnosnika. Dok su dužnosnici, poput savjetnika, politički imenovani, službenici i namještenici omogućavaju normalno funkcioniranje kompleksa koji se rasprostire na sto tisuća četvornih metara, od čega sam Ured zauzima vrlo mali dio.

Deset savjetnika

Novi predsjednik dovest će u Ured i nove savjetnike. Aktualnipredsjednik Stjepan Mesić ima sedam savjetnika – za nacionalnusigurnost, politički sustav, vanjsku politiku, obranu, gospodarstvo,kulturu te za društvene i humanitarne djelatnosti. Ima i tri posebnasavjetnika, za međunarodne odnose, znanost i obrazovanje te sport, kojisvoju dužnost obavljaju bez novčane naknade.

Među zaposlenima u Uredu predsjednika, najveći dio – njih 90 – otpada na tzv. tehničku službu. U nju se ubraja 37 ugostiteljskih djelatnika. Tu su kuhari, pomoćni kuhar, konobari, slastičar, skladištari, ekonom.

S obzirom da je Ured predsjednika smješten u dijelu grada gdje zaposleni ne mogu tek tako 'skoknuti' na marendu ili po sendvič, zaposleni u ugostiteljskoj službi servisiraju i priručnu kantinu za djelatnike Ureda, vojnike, osiguranje.

Na raznim poslovima unutarnjeg održavanja kompleksa radi, pak, 16 ljudi. Među njima su spremačice, domaćica, pralja, krojač pa i dvije cvjećarke.

Ured predsjednika, kako doznajemo, cvijeće nabavlja preko javne nabave, a cvjećarke onda pripremaju aranžmane ne samo za uređenje Ureda, nego za različite prilike, primjerice, kada predsjednik za blagdane odlazi negdje položiti vijenac.

Takav se način rada, tvrde nam naši sugovornici, pokazao i spretnijim i jeftinijim nego da se aranžmani i vijenci naručuju posebno za svaku priliku od neke cvjećarne u gradu.

U predsjedničkom kompleksu radi i 12 vrtlara te jednako toliko ljudi zaduženih za tehničko održavanje, od klime i grijanja, preko električnih instalacija do domara zaduženog za brze priručne popravke. Na sve to, broju zaposlenih pribrojeni su i voditelji svake pojedine službe.

Ostali službenici, pak, rade na raznim drugim poslovima: u protokolu, vojnom kabinetu, informiranju, pravnim i kadrovskim poslovima, odjelu za odlikovanja, odjelu za pritužbe, kabinetu predsjednika, kabinetu predstojnika Ureda.