FRANCUSKI IZVORI

O nadzoru će ovisiti i koliko ćemo novaca izvući iz EU-a

30.05.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Najznačajnije u priči o monitoringu hrvatskog pristupa Uniji jest informacija da će o procjeni 'europskih nadglednika' ovisiti i u kolikoj će mjeri Hrvatska moći koristiti novac iz europskih fondova

Hrvatska u strožoj verziji EU-a

Pod uvjetom da Hrvatska službeno pristupi Europskoj uniji sredinom 2013. godine, što je datum koji se aktualno najviše spominje, dočekat će je novi sustav regulacije schengenske zone koji, osim kao zona slobodnog kretanja, sve jasnije funkcionira kao tvrda linija spram imigranata. U novoj regulaciji zone, na kojoj se trenutno radi, bit će prije svega pojačani mehanizmi kontrole, a sankcije i kriteriji prema prihvaćanju stranaca bit će bitno stroži od trenutnih. U porastu antiimigracijskog vala unutar EU-a, granica s Turskom postavlja se kao najdelikatnija, dok za Hrvatsku potencijalnu opasnost u okviru tvrde schengenske zone može predstavljati duga i razvijena obala. Prema grubim procjenama, ulazak u zonu Schengena mogao bi uslijediti u periodu od dvije do četiri godine nakon službenog pristupa Uniji.

Prijedlogom o monitoringu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, Francuska nastoji artikulirati kompromisni put između tendencija jakih i propusnih mehanizama kontrole. U tu je svrhu Jean-Michel Casa, ravnatelj za Europsku uniju pri francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, prije današnjih sastanaka s hrvatskom stranom, umjesto nadzora, izraza koji se aktivno spominjao proteklih dana na temu odnosa Hrvatska - EU, radije spominjao izraze pomoći i savjetovanja Hrvatskoj pri završetku pristupnih pregovora.

No iza semantičkog sjenčanja kojim se nastoji ublažiti stroga pozicija nadzora, a i nepopularan dojam koji je Francuska inicijalno ostavila sa svojim prijedlogom, radilo bi se prije svega o praćenju napretka unutar ključnog poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava. Konkretno, pratila bi se implementacija zakona i općenito poboljšanje efikasnosti sudskog sustava. Kroz rezultate monitoringa, koji bi trebao trajati do službenog pristupanja Hrvatske Uniji, utjecalo bi se na visinu i dostupnost pretpristupnih fondova. U slučaju da se neki od uvjeta ne ispune, pretpristupni fondovi Hrvatskoj se, ovisno o procjeni EU-a, mogu smanjivati ili ukinuti.

I dalje u svrhu ublažavanja početnog udarca, o novom monitoringu govori se kao o tek nešto jačoj verziji tradicionalnog monitorniga koji se primjenjivao u slučaju svih novih zemalja članica. Prigodno se ponovilo da s francuske strane nema manjka povjerenja u napredak Hrvatske te da Hrvatska zaslužuje svoje punopravno članstvo. No situacija s novim članicama Unije, Rumunjskom i Bugarskom, posebice u okviru delikatne i sveprisutne teme korupcije, daje dovoljno zdravorazumskih argumenata unutar kojih se prijedlog o monitoringu teško može smatrati iznenađenjem. Činjenica što nije najsretnije izveden i predstavljen tek je jedan od komunikacijskih šumova na liniji Bruxelles - Zagreb.