USKORO I JOSIPOVIĆ BEZ POVLASTICA

O mirovinama od 'samo' 8.900 kuna u hitnoj proceduri

24.01.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zakonodavstvo dao je 'zeleno svjetlo' ukidanju povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima, ukazujući kako se ne radi o posebnoj uštedi, nego o slanju opravdane i pravedne političke poruke svim hrvatskim građanima. Najavljeno je i kako će se uskoro, doduše ne po hitnoj proceduri kao i zastupničke mirovine, odlučivati i o ukidanju drugih povlaštenih mirovina, uključujući i mirovinu predsjednika Republike

Vladin prijedlog o ograničavanju najviše mirovine saborskih zastupnika na 8.872 kune došao je i na dnevni red saborskih odbora, a za nekoliko dana o njemu bi se trebalo raspravljati u hitnoj proceduri na zasjedanju Hrvatskog sabora.

‘Ako znamo da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2.300 kuna i da po novom modelu ograničavamo povlaštenu mirovinu saborskih zastupnika na blizu 8.900 kuna, i dalje imamo veliki nesrazmjer. Stoga smo smatrali da je ograničavanje zastupničkih mirovina, ali i isti model primjene zakonskih rješenja za sve građane pravedno i opravdano rješenje’, pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Ministar Mrsić je ukazao kako mirovine od maksimalnih 17.744 kune više neće biti moguće, nego će i saborski zastupnici ići u mirovinu po općim uvjetima iz Zakona o mirovinskom osiguranju, pa će tako, pojasnio je, ‘dijeliti sudbinu onih koji uplaćuju u mirovinski sustav’.

‘Financijski takva ušteda neće spasiti državu i mirovinski sustav, za koji se izdvaja 35 milijardi kuna, od čega polovica od poreza. Na jednog umirovljenika danas imamo 1,2 zaposlenika. To će biti vrlo teško održati’, upozorio je ministar Mrsić.

Podsjetio je kako se godišnje za mirovine 540 zastupnika izdvaja do 30 milijuna kuna te najavio kako će se, nakon saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i državnih revizora, uskoro razmišljati i o smanjivanju drugih kategorija povlaštenih mirovina.

Država će birati upravne i nadzorne odbore

HDZ i vladajući su se na Odboru za zakonodavstvo sukobili oko izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Po Vladinom prijedlogu članovi upravnih i nadzornih odbora u državnim tvrtkama više se ne bi birali na javnom natječaju, nego bi ih imenovala Vlada. 'Umjesto depolitiziranja i stručnosti, imat ćemo zadovoljenje političkih interesa pojedinaca. To je loša praksa, na što će reagirati i Europska komisija', upozorio je Josip Salapić (HDZ). Najavio je i kako će HDZ na to upozoriti i izvan granica Hrvatske.

Odgovorila mu je predsjednica Odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP), rekavši kako 'Vlada mora biti odgovorna za tvrtke u državnom vlasništvu'.

Iako su predstavnici HDZ-a u Odboru za zakonodavstvo glasali za ukidanje povlaštenih mirovina, Davorin Mlakar je upozorio kako nije nužno zakonske izmjene donositi u hitnoj proceduri. Ukazao je i na druge kategorije dužnosnika koji imaju mogućnost odlaska u mirovinu po posebnim propisima, očito aludirajući i na predsjednika države.

Na činjenicu da se radi o samo jednoj od 14 kategorija povlaštenih mirovina upozorio je i laburist Nikola Vuljanić, navodeći da ‘ako država hoće nekoga nagraditi, neka to ne radi iz mirovinskog sustava’. ‘Ostaje nam i predsjednička mirovina i što prije treba riješiti tu i druge privilegirane mirovine’, ukazao je Vuljanić.

Osim Odbora za zakonodavstvo, o ukidanju povlaštenih mirovina na popodnevnim zasjedanjima odlučivat će i Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav te Odbor za rad i socijalno partnerstvo.