SUKOB LUCIĆ - VUKELIĆ

O incidentima u Afganistanu prvi saznali mediji

24.09.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Zbog incidenata među hrvatskim vojnicima u Afganistanu došlo je do sukoba između načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića i ministra obrane Branka Vukelića

'Nisam zadovoljan izvještajem načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića o izvanrednim događajima u Afganistanu. Stoga sam naložio osnivanje povjerenstva koje će utvrditi što se dogodilo u Afganistanu i zbog čega je general Lucić podnio nepotpuno izvješće', rekao je jučer ministar obrane Branko Vukelić.

Sukob je eskalirao nakon što je utvrđeno da zapovjednik vojske nije obavijestio ministra obrane, ali ni Ured predsjednika da je naredio vraćanje četiri vojna policajca iz Afganistana koji zbog nedostatne opreme nisu izvršili zadaću te o samoranjavanju dvojice pripadnika Bojne za specijalna djelovanja.

Naime, predsjednikova savjetnica za vojna pitanja Višnja Tafra jučer je potvrdila da je o incidentima u Afganistanu Ured predsjednika saznao iz medija.

Prema neslužbenim informacijama, Lucića su tvrdnje da nije obavijestio ministra obrane o ovim incidentima jako razljutile, te je svojim suradnicima tvrdio da ministar obrane ne zna čitati izvještaje koje mu je on poslao. Prema istim izvorima, ministru obrane odaslana je samo informacija da su se zajedno s pripadnicima 13. kontingenta u Hrvatsku vratila i četvorica pripadnika 14. kontingenta i točka.

Time je direktno, tvrde nam izvori, prekršio propise o izvještavanju nadređenih o izvanrednim situacijama. Prema neslužbenim informacijama, formalni izvještaj o tim događajima ministar Vukelić dobio je u utorak, dva tjedna nakon događaja.

Kada ministar obrane osniva povjerenstva nezadovoljan izvještajima zapovjednika vojske, to je jako loše i dokaz nepovjerenja', ustvrdio je za Jutarnji.hr bivši Mesićev vojni savjetnik Vlatko Cvrtila.

Ovako oštra reakcija ministra Vukelića na postupke generala Lucića pomalo je neočekivana s obzirom na to da je još samo prije deset dana tvrdio da su on i zapovjednik Oružanih snaga u odličnim odnosima. No, prema svim dostupnim informacijama, ta izjava samo je maska za javnost, dok se po hodnicima MORH-a i Glavnog stožera odvija težak sukob.