svečanost

O 350. obljetnici Sveučilišta u Zagrebu i 350 stipendija za izvrsne studente

17.05.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu slavi svoju visoku obljetnicu - 350 godina kontinuirane nastave i tim je povodom u petak stipendije primilo 350 studentica i studenata u kategoriji izvrsnosti, za ovu akademsku godinu dodijeljeno je ukupno 500 stipendija, a iznos pojedinačne stipendije je deset tisuća kuna

Svečanost je održana u Kongresnoj dvorani Ekonomskoga fakulteta, gdje je ugovore o stipendijama potpisalo 500 studenata preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija.

Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Ivana Čuković-Bagić objasnila je da je, osim spomenutih 350 stipendija u kategoriji izvrsnosti, u ovoj akademskoj godini dodijeljeno i 40 stipendija u kategoriji stipendija za studente koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike (STEM; kategorija B), deset stipendija za uspješne studente sportaše (kategorija C), a stotinu stipendija studentima slabijega socio-ekonomskoga statusa (kategorija D).

Podsjetila je kako je Senat zagrebačkoga Sveučilišta odlučio o stipendijama na temelju prijava koje su stigle na Natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2018./2019., koji je bio otvoren od 20. ožujka do 7. travnja ove godine.

Prorektorica Čuković-Bagić poručila je studentima, parafrazirajući riječi poznatoga Steva Jobsa, da rade ono što vole, a ako još ne znaju što vole, da nastave tražiti.

Rečeno je da će studenticama i studentima stipendije za prvih sedam mjeseci, odnosno sedam tisuća kuna, biti isplaćene za tjedan dana, a ostatak od tri tisuće kuna u srpnju.

Vrhunsko obrazovanje prva je i najvažnija misija Sveučilišta

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras čestitao je studenticama i studentima jer su najbolji na tome hrvatskom najvećem i najstarijem sveučilištu u kontinuitetu nastave, odnosno što pripadaju među 0,5 posto najboljlih među oko 70 tisuća studenata na Sveučilištu u Zagrebu.

Podsjetio je da je vrhunsko obrazovanje prva i najvažnija misija Sveučilišta, temeljena na jako dobroj znanosti. Rektor je napomenuo kako je sveučilište kojemu je na čelu, kada je riječ o edukaciji, na najpoznatijoj Šangajskoj listi najboljih sveučilišta u svijetu među 300 najboljih sveučilišta što studentima, siguran je Boras, jamči da će dobiti vrhunsko obrazovanje.

Na listi koja se odnosi na znanost, zagrebačko Sveučilište je oko 560. mjesta ali, upozorio je Boras, moramo znati da je i to jako visoko mjesto ako se zna da za znanost dobivamo sam polovicu prosječnih novčanih sredstava koje dobivaju sveučilišta u zapadnoj Europi. Zato je, ustvrdio je, izvanredna naša učinkovitost, ali si ne možemo priuštiti velike projekte, ipak naši stručnjaci sudjeluju, a sudjelovat ćete i vi jer ste kvalitetni, u mnogim međunarodnim projektima.

Spomenuo je i važnost transfera tehnologija i inovacija, te društvene i kulturne misije Sveučilišta koje ima tri umjetničke akademije i na više drugih sveučilišnih sastavnica umjetničke programe, istaknuvši kako nema dana da se na zagrebačkome Sveučilište ne održe barem tri događaja iz kulture.

Budite korifeji demokracije, tolerancije i znanja

Rektor je pozvao studentice i studente da 'budu korifeji demokracije, tolerancije i znanja, a ne nasilništva u politici ili bilo gdje drugdje, jer je hrvatsko društvo demokratsko i jedino tako može opstati'.

Podsjetio je i kako Statut obvezuje da se Sveučilište može ponašati isključivo politički neutralno, te da to ne znači da ne možemo imati svoja politička stajališta - bilo lijeva ili desna, a smatra poželjnim da na Sveučilištu postoji cijelu paletu svjetonazora.

Kada se pak predaje o nekoj osjetljivoj političkoj pojavi, poučavanje ne smije biti jednostrano a na zagrebačkome Sveučilištu, ocijenio je rektor, uglavnom ćete dobiti vrhunsko objektivno poučavanje i znanja što će vas osposobiti da se samostalno i kontinuirano usavršavate.

U ime studentica i studenata koji su dobili stipendije zahvalio je Martin Kolenc, student na Kineziološkome fakultetu koji se bavi brzim klizanjem na kratkim stazama. Istaknuo je kako je put koji su prešli da bi došli do ovoga priznanja bio težak, stresan, kompliciran i dugačak ne samo za studente, nego i za njihove obitelji i ljude s kojima se druže.

Smatra kako su na tome putu sigurno imali i sreće, ali je i podsjetio na staru narodnu izreku da sreća prati hrabre, te dodao kako prati i one uporne, odlučne i motivirane.

Takvi su ljudi, rekao je Kolenc, promjena u našem društvu kakvu želimo vidjeti, a ovo priznanje, istaknuo je, jedna je korak na putu kojim žele nastaviti hodati.