OZBILJNA RATNA SITUACIJA

Nužno povećati afganistanske snage

01.09.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Robert Gates opisao je u ponedjeljak vojnu situaciju u Afganistanu kao "pomiješanu", rekavši da bi afganistanske snage trebale biti povećane iznad planirane razine od 230.000 pripadnika, kako bi napredovale.

Gatesov komentar uslijedio je nakon što je general Stanley McChrystal, zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, u ponedjeljak poslao svoju ocjenu misije generalu Davidu Petraeusu, zapovjedniku američkih snaga na Bliskom istoku i srednjoj Aziji, te u zapovjedništvo NATO-a u Bruxellesu.

"Situacija u Afganistanu je ozbiljna, ali je uspjeh dostižan", naveo je McChrystal u priopćenju.

Gates je rekao kako još nije vidio McChrystalovo izvješće u konačnom obliku, ali je od generala tijekom izrade izvješća zatražio da razmotri "implikacije upućivanja značajnih dodatnih" američkih snaga, te hoće li ih Afganistanci doživjeti kao "širenje okupacije ili partnerstva".

Glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, izjavio je kako ne isključuje potrebu za više vojnika u Afganistanu. "Ne bih isključio mogućnost da nam je potrebno više vojnika, ali bih rekao kako je potrebno značajno povećati broj afganistanskih vojnika", kazao je Rasmussen u razgovoru u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

U Afganistanu danas ima 62.000 američkih vojnika, a njihov bi broj do prosinca trebao rasti na 68.000.

Iako izvješće ne uključuje zahtjev za slanje dodatnih postrojbi, visoki vojni dužnosnici su kazali kako očekuju da će McChrystal krajem rujna zatražiti između 21.000 i 45.000 dodatnih američkih snaga.

Izgledi da general McChrystal zatraži dodatnih 45.000 američkih vojnika u Afganistanu, potaknuli su napetost unutar administracije u Washingtonu, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako većina Amerikanaca sada misli da rat u Afganistanu nije vrijedan vođenja.

Dužnosnici Bijele kuće izjavili su kako postoji pritisak da se dodatnih 17.500 pripadnika borbenih postrojbi i 4.000 instruktora, početkom iduće godine pošalje u Irak.