BRZO UKLONJEN KVAR

Nuklearka Krško do večeras ponovno u mreži

24.03.2011 u 14:19

Bionic
Reading

U nuklearki Krško u četvrtak se, nakon njena jučerašnjeg automatskog zaustavljanja, obavljaju pripreme za ponovno uključivanje u mrežu koje se očekuje tijekom današnjeg dana, doznaje Hina u nuklearki Krško.

'Očekujemo i predviđamo da će nuklearka ponovo početi raditi do kraja današnjeg dana', rekla je glasnogovornica u nuklearki Krško Ida Novak Jerale, ne precizirajući vrijeme ponovnog uključenja nuklearke u mrežu koje će biti objavljeno naknadno.

Tehnički direktor nuklearke Predrag Širola kazao je za slovensku agenciju STA da bi nuklearka za ponovni početak rada i uključenje u elektrosustav mogla biti spremna večeras.

Nuklearka Krško danas je u priopćenju za javnost ponovila da je jučerašnje automatsko zaustavljanje nuklearke bilo izazvano iznenadnim ispadanjem 380-kilovoltnog dalekovoda zbog greške prekidača u rasklopnom postrojenju. Sigurnosni sustav zbog toga je isključio turbinu i reaktor nuklearke.

U nuklearci Krško ponavljaju da nikakvih posljedica za okoliš zbog toga nije bilo, a tijekom testiranja nisu otkrivene nikakve posljedice na opremi nuklearke.

Zbog ispada nuklearke iz elektroenergetske mreže Hrvatske i Slovenije nije bilo restrikcija u potrošnji.

Ispad je, prema jučerašnjim riječima direktora nuklearke Stane Rožmana, ipak izazvao 'psihološku' štetu, a šteta je i materijalna zbog prestanka proizvodnje struje.