daruvarske toplice

Novosel: Nova sistematizacija predviđa nepotrebna rukovodeća radna mjesta, služit će za 'uhljebljivanje'

10.12.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Sindikat zdravstva Hrvatske i Radničko vijeće Daruvarskih toplica u utorak su zatražili smjenu ravnateljice toplica Mire Zakore, kojoj zamjeraju da je "isforsiranim" Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta narušila međuljudske odnose

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je na konferenciji za novinare kako strahuje da nova sistematizacija predviđa više od 40 nepotrebnih rukovodećih radnih mjesta, te da će služiti za "uhljebljivanje".

"Kada su Radničko vijeće i Sindikat htjeli ukazati i Upravnom vijeću i ravnateljici na nepotrebnost takvog novog zapošljavanja, nisu imali mogućnost nikakvog utjecaja", rekao je Novosel i upozorio na opasnost od "tihe privatizacije" Daruvarskih toplica. Najavio je nove sindikalne akcije ako se predstavnici Upravnog vijeća ogluše na njihove zahtjeve.

Predsjednik Radničkog vijeća Anto Marić upozorio je da će se temeljem nove sistematizacije novi zaposlenici Daruvarskih toplica tražiti putem javnog, a ne internog natječaja, što je bila dosadašnja praksa.

Konferencija za novinare održana je ispred zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije, osnivača Daruvarskih toplica, a o toj temi raspravljalo se i na sjednici Županijske skupštine koja je u tijeku.

Na pitanje HDZ-ova vijećnika Milana Filipovića kako tumači zahtjeve za razrješenjem ravnateljice Zakore, župan Damir Bajs je odgovorio kako sindikati i Radničko vijeće imaju pravo štititi prava radnika, da županijske ustanove i tvrtke treba podvrgnuti kontroli, ali da se zakonska procedura mora poštivati.

"Od mene se traži da razriješim ravnateljicu, ali njoj se prethodno mora omogućiti da odgovori. Proslijedili smo dopis sindikata ravnateljici i čekamo da se izjasni”, kazao je Bajs i dodao kako Daruvarske toplice, financijski gledano, uspješno posluju tijekom mandata aktualne ravnateljice.

"Višak prihoda nad rashodima prošle godine bio je 1,75 milijuna kuna, a slične rezultate očekujemo i ove godine”, naveo je župan.

O zahtjevu za razrješenje očitovat će se i ravnateljica Zakora na tiskovnoj konferenciji u Daruvarskim toplicama u 13 sati.