SPLITSKA PREPUCAVANJA

Novom vrhu SDP-a smeta Kerumova jahta

27.04.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Gradski odbor SDP-a u Splitu je danas u stranačkim prostorijama na Bačvicama javnosti predstavio novoizabrano rukovodstvo. Uz novog starog predsjednika Marina Jurjevića, potpredsjednici su Vesna Perak-Bone i Ivo Baldasar. Članovi predsjedništva su još Gojko Čepo, Aida Batarelo, Venko Ćurlin i Branko Grčić

Osim Marina Jurjevića koji je bio izabran neposrednim glasovanjem članstva prije nekoliko tjedana, ostali članovi su bili izabrani na konvenciji Gradskog odbora SDP-a Split ove nedjelje u hotelu Park. Novo rukovodstvo je najavilo borbu za promjene u Splitu koji je, po mišljenju Jurjevića, ali i njegovih stranačkih kolega, loše vođen. Slična ocjena je iznesena i o načinu na koji Vlada RH vodi zemlju.

Kerumova jahta 'Joke'


Najkonkretniji u kritici Vlade je bio Branko Grčić koji je izjavio da mjere za izlaz iz krize moraju biti sušta suprotnost ovima koje su sada prezentirane. 'Trebalo je napraviti obratno i zaštiti najšire slojeve društva koji su i najviše pogođeni krizom, a sada se teret krize dodatno prenosi na te slojeve. Istovremeno dok se plaće opterećuju s gotovo 50-postotnim davanjima, porez na dividende je nula posto, porez na kapitalnu dobit nula posto i porez na luksuz kao što su vile, jahte i vikendice nula posto. Je li to pravi način i je li to pošteno', zapitao se Grčić te dodao: 'Prava mjera bi bila harmonizacija svih poreznih opterećenja na rad, kapitalnu dobit, dividende i luksuz. Ovakva porezna politika je neodrživa i nijedna zemlja u hrvatskom okruženju nema nešto slično.'

Na spomen luksuza i jahti, pokrenula se i tema jahte Joke na kojoj je jedno vrijeme stanovao Željko Kerum, aktualni gradonačelnik, a koja je u vlasništvu tvrtke i na koju nije plaćen puni porez i koristi se potpuno u privatne svrhe.

Odgovorna osoba za to je sadašnja predsjednica Gradskog Vijeća Nevenka Bečić i postavilo se pitanje može li ona nastaviti obnašati tu funkciju, ako se o tome pokrene istraga. Jurjević nije znao odgovoriti na pravni aspekt problema sa sigurnošću, ali je napomenuo da je politička odgovornost svakako nešto što treba uzeti u obzir.