UKAZANJE NA PROVJERI

Novom biskupijom do sređivanja čuda u Međugorju?

16.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Poznati teolog dr. Adalbert Rebić za tportal komentira najnovija nagađanja o određivanju Vatikana prema međugorskim ukazanjima i najave o novoj reorganizaciji Katoličke crkve u BiH

S obzirom na to da Sveta Stolica priprema novi dokument o međugorskom fenomenu, ne prestaju medijska nagađanja o sadržaju toga dokumenta koji priprema Kongregacija za nauk vjere. Crkva bi se, prema pretpostavkama, trebala službeno odrediti prema navodnim Gospinim ukazanjima u Međugorju. No kako stvari stoje, Crkva neće ni službeno priznati nadnaravnost događaja niti će službeno osporiti postojanje međugorskog fenomena.

'Crkva se neće žuriti i neće donijeti ništa konačno, ona se više brine za pastoral, traži dobru atmosferu', pojašnjava dr. Adalbert Rebić i dodaje da novi vatikanski dokument o Međugorju i tako nije dogmatske naravi, nego će se on odnositi na neke disciplinske stvari.

Novi dokument o Međugorju priprema kurijalni dikasterij Kongregacije za nauk vjere, zadužen za lučenje pravovjerja od hereze, kojem je puna dva desetljeća na čelu bio sadašnji papa Benedikt XVI., a tajnik Kongregacije za nauk vjere bio je, pak, sadašnji državni tajnik Tarciscio Bertone. On se nekoć osobno bavio međugorskim fenomenom.

Ovih dana je, međutim, procurila informacija da apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini priprema formiranje nove biskupije odnosno reaktiviranje stare trebinjsko-mrkanske biskupije, kojoj je mostarsko-duvanjski biskup upravitelj.

Međugorje bi, uz još neke župe zapadne Hercegovine, pripalo novoj staroj biskupiji. Tada bi se imenovao novi biskup koji bi tobože bio 'neutralniji' prema Međugorju. Sjedište nove-stare biskupije bilo bi nominalno u Trebinju, ali stvarno ili u Neumu ili u Stocu budući da u Trebinju katolika praktički više i nema.

'Iako nisam čuo za to, međugorski problem moguće je riješiti stvaranjem nove biskupije. Tako bi se Međugorje odmaklo od Mostara i mogao bi se zarediti biskup koji bi brinuo o pastoralu u dobroj atmosferi', kaže dr. Adalbert Rebić.

U tom slučaju, pojašnjava dr. Rebić, za stvaranje nove biskupije izravno je zadužen Državni sekreterijat te Kongregacija za nauk vjere (koja priprema novi dokument), De propaganda fide (Kongregacija za evangelizaciju naroda) i Kongregacija za biskupe.

Kakav dokument o Međugorju priprema Kongregacija za nauk vjere, odnosno kakve će se formulacije koristiti u naputcima i hoće li se inicirati stvaranje nove biskupije, odnosno oduzimanje upraviteljstva mostarsko-duvanjskoga biskupa Ratka Perića nad Trebinjsko-mrkanskom biskupijom, tek će se vidjeti. Herecegovački intelektualci se protive crkvenom nastojanju da se formira još jedna, smatraju to besmislicom koja 'od jednog nerješivog problema stvara dva'.

Prema nekim najavama, Kongregacija će dijecezanskim komisijama, koje se bave navodnim ukazanjima, preporučiti da na tome rade stručni teolozi, psihijatri i egzorcisti. Oni bi utvrđivali jesu li vidioci Gospe psihički stabilne osobe, je li sve u skladu s crkvenim učenjem i slično. To bi značilo da bi Sveta Stolica, osim uputa o pastoralu, mogla preciznije preporučiti metodologiju provjeravanja fenomena u Međugorju. U svakom slučaju, nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić sljedećeg mjeseca ide u Vatikan po 'nove upute'.