IGRA TOPLO HLADNO

Novo približavanje Sjeverne i Južne Koreje

23.08.2009 u 10:06

Bionic
Reading

Sjevernokorejski izaslanici koji su u Seoulu na posljednjem ispraćaju bivšeg predsjednika u nedjelju su po prvi put razgovarali sa sadašnjim predsjednikom Južne Koreje otkako je preuzeo dužnost prije nekih 18 mjeseci i prenijeli mu poruku čelnika Sjevera Kim Jong-ila.

Susret je trajao oko pola sata, rekli su dužnosnici. Ovo je najnoviji znak da se osiromašeni Sjever ponovno otvara nakon nuklearnog pokusa u svibnju i lansiranja raketa koji su doveli do jačanja sankcija Ujedinjenih naroda i njegove daljnje izolacije.

Ured predsjednika Južne Koreje nije želio otkriti sadržaj poruke koja je vjerojatno prva službena komunikacija između vođe Sjeverne Koreje Kima i južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka otkako je Južnokorejac stupio na dužnost obećavajući oštriji odnos prema izazivačkom komunističkom susjedu.

Sjeverna Koreja je skoro potpuno prekinula veze s Leejem nazivajući ga "izdajicom države" u ljutitom odgovoru na politiku njegove vlade da okonča bezuvjetnu pomoć i veže je za nuklearno razoružanje Pyongyanga.

Predsjednik Lee Myung-bak i sjevernokorejski dužnosnici razgovarali su o međukorejskoj suradnji, rekao je predsjednikov glasnogovornik Lee Dong-kwan u televizijski prenošenoj izjavi.

"Predsjednik Lee je kazao da ako Južna i Sjeverna Koreja budu rješavale probleme kroz dijalog i na iskren način, onda nema ništa što ne možemo riješiti", rekao je on.

"Izaslanstvo Sjevera izrazilo je zahvalnost za prihvaćanje sastanka i ukazalo da obje strane mogu surađivati i riješiti probleme", rekao je glasnogovornik o susretu u predsjedničkoj Plavoj kući.

Izaslanstvo Sjevera doputovalo je u Južnu Koreju u petak kao prvo u posljednjih skoro dvije godine. Očekuje se da će otputovati kratko prije državnog pogreba bivšeg predsjednika Kim Dae-junga, rekli su južnokorejski dužnosnici.