CESTE NEPROHODNE

Novo pogoršanje vremena; mnoga sela u Zagori odsječena

Bionic
Reading

Dok se još saniraju posljedice snježnog nevremena od subote, snijeg ponovno pada u većem dijelu zemlje. Očekuje se da će ga prijepodne u unutrašnjosti pasti i više od 10 centimetara, a poneki je centimetar moguć i na Jadranu, ponajprije na riječkome području. Stanje na cestama pogoršava se. Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme te da ga, ako je moguće, odgode

Zoran Vakula iz DHMZ-a u Jutarnjoj kronici HRA najavio je još desetak dana velikih hladnoća.

Više od 100 sela i zaselaka u imotskom i vrgoračkom zaleđu i dalje je odsječeno. Zagrebačka ralica i vojska uspjeli su se probiti do Imotskog i Vrgorca, a lokalni građevinari očistili su ceste do većih naselja. U Imotskom kraju oko 3.000 građana, većinom starih i nemoćnih, nema hrane i lijekova. Iz Zagreba su krenule ekipe s mehanizacijom za čišćenje snijega u Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju.

Split je bez snijega, ali s jakom burom. Danas i sutra neće biti nastave u splitskim školama, a rektor Sveučilišta u Splitu preporučio je fakultetima da odgode ispite. Nastave neće biti ni u školama Šibensko-kninske županije koja je zatražila od Grada Zagreba dvije ralice i dva utovarivača za čišćenje cesta prema još nedostupnim zaselcima.

Unatoč rekordno niskim temperaturama u Zadru, nastava se redovito održava u svim osnovnim i srednjim školama, a otvoreni su i dječji vrtići. U Metkoviću je zbog leda i dalje teško hodati gradskim ulicama. Komunalci i gradski djelatnici raščišćavaju prilaze pješačkim prijelazima. Sve javne službe i trgovine rade, dok su škole i vrtići zatvoreni.

Senjska bura nosila crepove i okovala rivu ledom

Senj uslijed udara orkanske bure

Prošlih nekoliko dana u više riječkih gradskih četvrti i u riječkom prigrađu zbog jake bure je oštećeno 40-ak uglavnom osobnih automobila, ali nitko nije ozlijeđen. Orkanska bura u centru Senja, osim što mjestimice nosi crepove s krovova, lomi grane i prevrće kontejnere za smeće te je u led okovala skoro čitavu primorsku obalu na potezu od Bakra do Karlobaga. Naime, nanosi s mora zaledili su se na barkama i brodićima, molićima, svjetionicima i kandelaberima. Kompletna je senjska riva pod ledom, a slojevi su toliko debeli da su okovali stupove rasvjete, inače promjera 10 do 15 centimetara.

Zimske službe u Osijeku su cijelu noć čistile snijeg na prometnicama i ulicama, kao i četiri ledolomca koja su angažirale Hrvatske vode radi razbijanja leda i osiguranja protočnosti rijeke Drave. Snijeg pada i u Slavonskom Brodu. U gradu je otvoreno privremeno prihvatilište za beskućnike. Smještaj, hrana i topla odjeća osigurani su u mjesnom domu Josip Juraj Strossmayer. I u Vukovarsko-srijemskoj županiji neće biti nastave u osnovnim školama od 7. do 10. veljače.

Zimski uvjeti i zabrana prometa na mnogim cestama

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na snazi su na većini cesta u Lici, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Dalmaciji i Gorskom kotaru, izvijestio je jutros HAK.

Prekinut je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto. HAK savjetuje vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme te, ako je moguće, odgode putovanja.

Za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D8), D1 Udbina-Gračac-Knin, most u Dubrovniku, D54 Maslenica-Zaton Obrovački, D39 GP Aržano-Cista Provo, D59 Knin-Kistanje-Bribirske Mostine, D218 Brotnja-Sučević, D506 Dobroselo-Mazin i D425 Čeveljuša-Karamatići.

Samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala od Bakra do Senja (D8), Paški most, D25 Gospić-Karlobag i ŽC 5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na riječkoj obilaznici zabrana je prometa za teretna vozila iznad 3,5 tona, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, kombi vozila, kamp prikolice, autobuse i motocikle od čvora Orehovica do čvora Rujevica. Krčki most zatvoren je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Na graničnim prijelazima nema duljih čekanja, a na pojedinim je na snazi zabrana prometovanja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Valbiska-Merag, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka i Valbiska-Lopar. Na riječkom području u prekidu su sve katamaranske linije.