anketa HRT-a

Novo istraživanje: HDZ i dalje prvi, raste rejting SDP-a, no pada Živi zid

20.04.2019 u 19:42

Bionic
Reading

HRT je objavio rezultate drugog redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela, koje je za HRT provela Promocija plus prema načelu 'cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica'. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja.

Kad bi se idući vikend održavali izbori za Hrvatski sabor, 28 posto (27,6%) biralo bi HDZ, za SDP bi glasovalo gotovo 18 posto birača (17,8%). Živi zid više nego upola slabiji - 8,1%, Most je na točno 7%.

Ispod pet posto koliki je izborni prag su Neovisni za Hrvatsku (4%), Start (3,6%), HSS (3,2%) i prvi put u HRT-ovom istraživanju Neovisna lista suca Mislava Kolakušića, za koju bi u ovom trenutku glasovalo 3,1% hrvatskih birača.

Na pola puta do izbornog praga

Tek na pola puta do izbornog praga stranka je Milana Bandića - 2,4%. Još dalje su HNS (2,3%), Pametno (2,2%) i GLAS (2,1%). Potporu nižu od statističke pogreške HRejtinga, imaju Hrast (1,6%), IDS (1,1%), HSU (1%) i HSLS, koji ne doseže ni jedan posto (0,5%).

Svi ostali koji bi se natjecali na parlamentarnim izborima da su oni sutra, podijelili bi 2,8% glasova. Pozitivan pomak istraživanja primjećuje se kod broja neodlučnih birača. Pao je ispod 10% (9,8%).

Koalicija se isplati

Ono što HRejting još pokazuje jest da je bivša HSP-ovka, a sad konzervativka Ruža Tomašić u pravu kad poziva desnicu na ujedinjenje ako želi doći do barem jedne fotelje u Hrvatskom saboru. Primjerice, kad se zbroje jedine dvije stranke s krajnje desnog političkog pola, odnosno Neovisni za Hrvatsku i Hrast, ta bi koalicija možda došla do jednog mandata, donosi HRT.

Do mandata mogu doći i stranke Amsterdamske koalicije, ali jedino u koaliciji. Dok sami nemaju nikakve šanse, HSS, Glas, IDS i HSU zajedno prelaze 7% (7,4%).

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stanje u odnosu na ožujak

U odnosu na ožujak HDZ stoji gotovo jednako. Pad iznosi zanemarivih 0,3%. SDP bilježi rast od 1,2 posto.

Agresivan ispad zastupnika Branimira Bunjca i prijetnje smrću saborskoj straži Živi zid su, čini se, skupo stajali. Ta je stranka ovaj mjesec najviše pala u odnosu na ožujak - 2,5%. S 10,6 na 8,1%.

Iako bi to ušlo u razinu nemjerljivog, HRejting pokazuje rast Neovisnih za Hrvatsku za 0,5 posto i Starta za 0,3 posto. HSS je istodobno pao 0,6 posto, a kretanje potpore listi Mislava Kolakušića znat će se tek od sljedećeg mjeseca jer se prvi put pojavila u anketi.

Neznatno manje ili jednako glasova kao prošli mjesec, dobili bi stranka Milana Bandića, HNS, Pametno i GLAS. Slično je i u skupini stranaka s rezultatom nižim od 2%, gdje zanemarivo raste tek HSU (0,4%). IDS, nakon svega što se dogodilo s Uljanikom ima pad od 0,2 posto.

Pada broj neodlučnih birača. U ožujku ih je bilo više od 11% (11,3%), a sad ih je manje od 10% (9,8%).

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić