SELEKTIVNO FOTOGRAFIRANJE

Novinske agencije bojkotirale Obamu

23.01.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Prvog radnog dana mandata Baracka Obame, novog predsjednika SAD-a koji je najavljivao da će njegovu administraciju odlikovati transparentnost, Bijela kuća je zabranila fotoreporterima vodećih svjetskih agencija da slikaju Obamu u Ovalnom uredu, što je tradicija prvog radnog dana svakog američkog predsjednika

WASHINGTON - Agencije Associated Press (AP), Thomson Reuters i France Presse (AFP) u znak prosvjeda tog dana odbile su pustiti fotografije Obame u Ovalnom uredu koje su im proslijeđene iz predsjednikova kabineta, a koje je slikao službeni fotograf Bijele kuće.

Obama je u četvrtak, drugog radnog dana, potpisao rješenje o zatvaranju zloglasnog vojnog zatvora Guantanamo na Kubi. Tom je prilikom Bijela kuća ispravila grešku i pustila fotoreportere da slikaju Obamu u Ovalnom uredu, no agencije su i dalje držale embargo na fotografije od srijede.

Novinske agencije do sada su koristile fotografije koje su im proslijeđivane iz Bijele kuće samo kada se radilo o snimkama iz odaja koje nisu dostupne javnosti, poput privatne rezidencije predsjednika ili Sobe za krizne situacije u Bijeloj kući. Međutim, Ovalni ured javni je prostor u kojem bi fotoreporterima trebalo biti omogućeno da rade svoj posao.

U Thomson Reutersu kažu da bi puštanje fotografija koje im je slala Bijela kuća iz Ovalnog ureda kompromitiralo dugu tradiciju neovisnog fotografiranja predsjednika i Bijele kuće.

Obama je u srijedu rekao da, počevši od tog dana, svaka agencija i svako ministarstvo moraju znati da ta administracija ne stoji uz one koji pokušavaju sakriti informacije, već uz one koji ih žele objelodaniti. 'Predugo je u ovom gradu bilo previše tajni', rekao je Obama, koji je promijenio odluke donesene nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001, a prema kojima su vladine agencije imale pravo tajiti podatke.

Novi predsjednik je u srijedu navečer, 31 sat nakon polaganja prisege, ponovio taj čin u Bijeloj kući zbog greške koju je prilikom diktiranja zakletve napravio John Roberts, predsjednik Vrhovnog suda SAD-a. Drugo polaganje prisege u Bijeloj kući bilo je dostupno samo za četiri medijske kuće, među kojima je bio i New York Times. Jedinu fotografiju tog događaja koja je izašla u javnost također je fotografirao službeni fotograf Bijele kuće.