FILOZOFSKI FAKULTET

Novinarima i studentima zabranili dolazak na sjednicu

15.05.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Na pragu petog tjedna blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održava se izvanredna sjednica fakultetskog vijeća s rektorom Aleksom Bjelišem. Iako je trebala biti otvorena za javnost, medije i studente, to se nije dogodilo

Novinari su zamoljeni da napuste zgradu, a sjednici ne mogu prisustvovati ni predstavnici studenata. Studenti Filozofskog fakulteta pozivaju sve građane da im se u subotu, 16. svibnja priključe u povorci koja u sklopu paralelnih akcija u 9.30 kreće od Filozofskog fakulteta prema Trgu bana Jelačića. Još uvijek se ne zna kako će izgledati njihov performans i što će izvesti u subotu, a prema neslužbenim informacijama, planiraju obaviti pokop društva znanja. Oni smatraju da njihov prosvjedni marš nema nikakvu političku konotaciju te ga ne smatraju kršenjem predizborne šutnje.

'Mi smo se planirali priključiti sindikalnom prosvjedu koji je bio zakazan za subotu. Budući da su oni postigli dogovor o svojim ciljevima s Vladom, mi smo zaključili kako bi bilo šteta zbog toga od svega odustati te smo se odlučili na prosvjednu šetnju', rekli su studenti. Dodaju da se ne radi o prosvjedu, nego o još jednoj od njihovih mini-akcija samo što će ovoga puta biti maksi. Vjerojatno im se neće pridružiti studenti iz drugih gradova, jer su sindikati bili obećali platiti prijevoz, a sada je to propalo. Na pitanje hoće li ih podržati netko od sindikalista budući da su oni njih htjeli poduprijeti, odgovoreno je da oni jesu pozvani, a koliko će ih se odazvati, vidjet će se u subotu.    

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da je najavljeni marš studenata demokratsko pravo te da se dio studentskih traženja dotiče same biti problema koja traži promjenu zakonske regulative u područjima znanosti i visokoga obrazovanja.

Rekavši da svatko ima pravo na svoj zahtjev, ali da zahtjev treba i jasno formulirati, Primorac je istaknuo da besplatno osnovno obrazovanje i odluka da srednje obrazovanje bude besplatno i obvezno dovodi i do potrebe ustavnih promjena.
Besplatno će biti i visoko obrazovanje za sve koji ispune uvjete, istaknuo je Primorac.

Spomenuo je da će od iduće školske godine uvjet biti i državna matura te da će studenti koji ispune sve uvjete tijekom studija, što uključuje i potreban broj bodova ECTS, nastaviti besplatno studirati, dok će drugi morati nadoknaditi to što nisu ispunili uvjete.

To pak znači, ustvrdio je Primorac, da će u Hrvatskoj obrazovanje biti besplatno od osnovnog obrazovanja pa do doktorata ako student ispuni sve utvrđene uvjete.

Na plenumu u četvrtak navečer studenti su odbili dva modela financiranja besplatnog školstva koja je pripremila Fakultetska radna skupina. Nakon rasprave, plenum je izglasao da nijedan od predloženih ne odgovara kriterijima koje je plenum odredio kao uvjet za prekid studentske blokade.

Istodobno, studenti blokiraju rad i na fakultetima u Zadru i Rijeci, tražeći besplatno školstvo, dom i menzu. Studenti na pulskom sveučilištu u četvrtak navečer na plenumu izglasali su prekid blokade.