ZA IZMJENU KOLEKTIVNOG UGOVORA

Novinari Večernjeg lista odustali od štrajka

28.10.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Novinari Večernjeg lista ipak neće započeti štrajk 30. listopada, kako je ranije najavljivao njihov sindikat, već će pokrenuti proceduru za izmjenom Kolektivnog ugovora (KU), kako bi se na taj način ispunili njihovi zahtjevi

ZAGREB - Predsjednik podružnice Sindikat novinara Hrvatske u Večernjem listu Anton Filić izjavio je danas Hini da će sindikat uputiti Upravi zahtjev za izmjenom KU-a, a ako to ona odbije, pokrenut će postupak mirenja i, na kraju, štrajk.

Poštivat ćemo proceduru koju nalaže Zakon o radu, pa kroz izmjene KU-a predlažemo rješenja koja će osigurati opstanak Večernjeg lista i naših radnih mjesta, rekao je Filić dodajući kako sindikat i dalje traži od Uprave da odustane od najavljenih otkaza za petoro Večernjakovaca.

Sindikat i većina novinara tog dnevnog lista pobunili su se protiv namjere Uprave da otkaže ugovore o radu trojici fotoreportera i dvjema zaposlenicama u marketingu, ocjenjujući da je to samo uvod u seriju otkaza.

"Kolege još nisu dobili otkaze iako je bilo najavljeno da će izgubiti posao s 1. studenim, a Uprava je u tom slučaju trebala već uputiti Radničkom vijeću prijedlog za očitovanje, što još nisu učinili", kazao je Filić koji smatra kako to pokazuje da je Uprava zasad odustala od otkaza.

Najave otkaza bile su samo detonator za iskazivanje nagomilanog nezadovoljstva posljednjim događajima u Večernjem listu, pri čemu sindikat spominje "ukidanje rubrika i odjela, davanje poslovno uvjetovanih otkaza iako za njih nema zakonskih opravdanja, stalno smanjivanje broja osoba koje uživaju zaštitu KU-a, očite kadrovske i koncepcijske promašaje, te zapošljavanje ljudi sa strane umjesto dugogodišnjih honoraraca".

Stoga u prijedlogu izmjena KU-a sindikalci traže da se dijelovi Večernjeg lista ne mogu bez suglasnosti Radničkog vijeća izdvajati u posebna poduzeća, kao i da poslodavac ne može bez suglasnosti radnika njegov ugovor o radu prenijeti na novog poslodavca.

Također zahtijevaju da se bez suglasnosti Radničkog i Redakcijskog vijeća ne može mijenjati koncepcija Večernjeg lista te imenovati niti opozvati glavni urednik, te da ključne uredničke i novinarske poslove u Večernjem listu (glavni urednik, pomoćnici glavnog urednika, urednici rubrika, praćenje Vlade, Sabora, predsjednika države...) mogu obavljati samo zaposlenici Večernjeg lista d. d.

Uprava tog nekad najnakladnijeg dnevnog lista u Hrvatskoj, čija se tiraža, po tvrdnjama samih novinara, posljednjih godina zbog loših poslovnih odluka prepolovila, dosad je najavu otkaza opravdavala "neminovnim procesom restrukturiranja kroz koji Večernji prolazi".