KAZNENI ZAKON

Novinari traže dekriminalizaciju uvrede i klevete

13.03.2013 u 16:10

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je danas izmjenu Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na kaznena djela protiv časti i ugleda jer smatra da je učinjen korak natrag u medijskim slobodama

'Ovako koncipiranom kaznenopravnom zaštitom časti i ugleda kako je to propisano u čancima 147. – 151. Kaznenog zakona učinjen je korak natrag u medijskim slobodama. Umjesto da se ta djela dekriminaliziraju, kazne su značajno pooštrene, čime je u prostoru javne komunikacije i prostoru slobode izražavanja misli neopravdano pojačana represija koja će se kao takva odraziti na zamrzavanje toga prostora, inače vitalnog za funkcioniranje jednog demokratskog društva', stoji u HND-ovom zahtjevu upućenom državnom vrhu i ministrima pravosuđa i kulture.

HND smatra da bi djela protiv časti i ugleda trebalo dekriminalizirati, dakle, izbaciti iz Kaznenog zakona, a da bi oni koji se smatraju oštećenima uvredama, klevetama i sramoćenjem osobnu zadovoljštinu i novčanu odštetu trebali i mogli potražiti u građanskim parnicama, a ne eventualno izrečenim i naplaćenim kaznama puniti državni proračun.

Ako kaznena djela protiv časti i ugleda ipak ostanu u KZ-u, koji je stupio na snagu prvog dana 2013., u HND-u drže da bi iz zakona svakako trebalo izbaciti novouvedeno kazneno djelo tzv. sramoćenje, pogotovo stavak u kojem stoji da čak niti dokaz da su tvrdnje koje je novinar iznio istinite ne mogu osloboditi novinara krivnje, ako sudac ocijeni da te tvrdnje nisu iznesene u javnom interesu.

"Novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad iznose u javnost korupcijske priče, a novi Kazneni zakon visokim kaznama tome zasigurno odmaže, kao što ne sadrži niti zaštitne odredbe kojima bi se zaštitila novinarska profesija u obavljanju svojih svakodnevnih društvenih obaveza", upozoravaju u HND-u.

Podsjećaju da se za uvredu može dobiti novčana kazna od 180, za sramoćenje 360, a za klevetanje 500 dnevnih iznosa koji su, napominju, također podložni subjektivnoj procjeni imovinskog stanja okrivljenika. Stoga traže da se kazne smanje makar napola jer su, upozoravaju, ionako uvećane novim načinom na koji se utvrđuju.

Za novinarsku udrugu je potpuno neprihvatljivo i što se teret dokazivanja prebacio na okrivljenike. To znači da novinar mora dokazivati da nije imao namjeru klevetanja umjesto obratno, da tužitelj dokazuje da je okrivljeni novinar imao izričitu namjeru klevetati tužitelja, kao što je bilo u prijašnjem KZ-u.