DUBROVAČKI LIST

Novinari se digli na noge protiv Vlahušića

27.06.2010 u 20:09

Bionic
Reading

Direktorica i glavna urednica Dubrovačkog lista Inga Radić i Barbara Đurasović danas su uputile otvoreno pismo hrvatskoj javnosti i novinarskoj struci u kojem tvrde kako taj list i njegovi novinari već mjesecima 'trpe političke pritiske' gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića

U pismu ističu da je zbog Vlahušićevih 'neprimjerenih nedemokratskih metoda' zaposlenicima Dubrovačkog lista ugrožen posao i financijska egzistencija.

'Sve je započelo prije nekoliko mjeseci kada nam je gradonačelnik, iz nama nepoznatih razloga, uskratio uobičajenu novinarsku komunikaciju i prestao se javljati na telefonske pozive novinara Dubrovačkog lista' , napominju i ističu kako je nastavljeno 'pozivanjem na red' direktorice Dubrovačkog lista Inge Radić i neslaganjem s uređivačkom politikom lista. Kulminiralo je pak 'objavom dokumenta kojeg je gradonačelnik potpisao, a tvrdio je da ne postoji, vezanog uz Aferu Šipan'.

Naglašavaju također da 'Afera Šipan već tjednima potresa dubrovačku javnost. Radi se o kupovini nekretnine u vlasništvu Vlahušićeva koalicijskog partnera, odnosno nezavisnog vijećnika Pera Vićana'.

'Gradonačelnik Andro Vlahušić telefonski naziva naše oglašivače i ucjenjuje ih, što su nam osobno potvrdili i neki od njih. Prijeti im problemima u suradnji s Gradom ukoliko se nastave oglašavati u Dubrovačkom listu. Prvu potvrdu ostvarenja njegovih prijetnji dobili smo u četvrtak, 24. lipnja, kada nam je, gradsko javno poduzeće za prijevoz putnika Libertas', stoji u priopćenju.

Iz Dubrovačkog lista tvrde i kako gradonačelnik Vlahušić ne vrši pritisak samo nad poduzećima u gradskom vlasništvu, već i nad direktorima privatnih tvrtki pod motom 'ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene' te nad članovima Nadzornog odbora Lista koji su jednoglasno dali potporu nastavku dosadašnje uređivačke politike.

'Dubrovačkom listu sad slijedi vrijeme zbrajanja štete, a takvu si je poziciju 'osigurao' jedino objektivno pišući o radu gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem', ocjenjuju iz Dubrovačkog lista.

Podsjećaju da ta lokalna novinska kuća već punih 12 godina živi u Gradu i s Gradom Dubrovnikom.

'Susretali smo se tijekom godina s raznim političkim pokušajima zastrašivanja, međutim ovakav direktni napad na slobodu izražavanja, našu financijsku neovisnost i stabilnost zabilježen je prvi put na ovim prostorima. O pokušaju cenzure koju izričito brani Ustav RH da i ne govorimo', navode u pismu direktorica i glavna urednica Dubrovačkog lista Inga Radić i Barbara Đurasović.

Na kraju ističu kako je 'opstojnost Dubrovačkog lista u rukama oglašivača na koje se namjerio gradonačelnik Andro Vlahušić' i traže zaštitu od prvog čovjeka Grada koji je, kako ocjenjuju, 'u slučaju Dubrovačkog lista daleko prekoračio ovlasti, prekršio Ustavnu odredbu o pravu na pristup informiranja uz svojevrsni reket nad oglašivačima'.