'GROMOGLASNA TIŠINA'

Novinari prestali raditi na pet minuta

03.05.2009 u 12:00

Bionic
Reading

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je novinare da u simboličnoj akciji 'Pet minuta gromoglasne tišine' pet minuta do podneva prestanu raditi i tako pokažu spremnost i odlučnost da se bore za svoje temeljno ljudsko pravo na dostojanstven rad u skladu s pravilima profesije

Simboličnom akcijom trebamo pokazati da ne odustajemo od svojih prava, poručuju iz SNH-a, koji ovogodišnjom jubilarnom 10. akcijom 'Pet minuta gromoglasne tišine' želi upozoriti na učestalo kršenje prava novinara pod okriljem krize, kojom se nastoji opravdati nepoštovanje zakona, kolektivnih ugovora, ugovora o radu i suradnji, pa i ponižavanje profesije. Tijekom petominutnog prestanka rada povjerenici Sindikata pročitat će priopćenje koje je Sindikat objavio tim povodom, prenosi HRT.

Predsjednica SNH-a Gabrijela Galić upozorila je da poslodavci na razne načine samovoljnim potezima pokušavaju kršiti dosegnuta prava novinara te naglasila kako se sindikat tomu uspješno suprotstavlja. Pozvala je novinare koji nisu sindikalno organizirani da se učlane u Sindikat, jer kada dođe do krizne situacije, samo se tako može nešto postići i zaštititi od samovolje poslodavaca.

Freedom House objavio je godišnje istraživanje o slobodi medija. Hrvatska je 81. s ocjenom 38, u kategoriji 'djelomice slobodnih'. U istoj su kategoriji Bugarska (76), Crna Gora (78), Srbija (83), BiH i Makedonija (dijele 98. mjesto) te Albanija (101). Neke zemlje jugoistočne Europe, kao što su BiH, Bugarska i Hrvatska, pokazale su negativne trendove zbog povećanih fizičkih prijetnji i uznemirivanja novinara. U Hrvatskoj i Bugarskoj ubijeni su medijski djelatnici, dok je opća razina zastrašivanja i nasilja porasla u sve tri zemlje.