SLIČNO SLUČAJU MAŠKARIN

Novinar umro zbog liječničke pogreške?

23.12.2008 u 22:11

Bionic
Reading

Izvješće obdukcijskog nalaza o uzroku smrti novinara tjednika Lider Hrvoja Mateljića (35) upućeno je Državnom odvjetništvu. Detalji operacije čuvaju se u strogoj tajnosti i neće se objaviti prije interne analize u bolnici

ZAGREB - Večernji list neslužbeno doznaje da je u izvješću naznačeno da se kod Hrvoja tijekom laparoskopske operacije smanjivanja želuca dogodila “slična pogreška kao kod Miroslava Maškarina”. Posjetimo, Maškarin je bio podvrgnut laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva kada mu je troakarom, instrumenom kojim kirurg kroz minimalni rez ulazi u trbušnu šupljinu, prerezana arterija u preponi. Došlo je do krvarenja, a ekstremiteti su prvi dio tijela koji u teškim slučajevima krvarenja ostaju bez krvi, koja se inače povlači prema plućima, srcu i mozgu.

Hrvoje Mateljić je, na žalost, zbog krvarenja umro. Njegov kirurg Miroslav Bekavac Bešlin izjavio je da krvarenje nisu uspjeli zaustaviti čak tri-četiri sata, te da je došlo snažnog venskog krvarenja, što je navodilo na zaključak da je instrumentom zarezana vena. No, treba uzeti u obzir i to da je ponekad – dok se trbušna šupljina puni krvlju – vrlo teško otkriti odakle lipti krv, piše Večernjak.

I sam u šoku zbog tragedije koja se dogodila, prof. Bešlin je u dogovoru s ravnateljem bolnice uzeo godišnji odmor.

Iako kirurzi o ovoj tragičnoj smrti mladića koji je samo želio smršavjeti govore kao o komplikaciji kirurškog zahvata jer, kažu, svaka operacija nosi rizik te oko pet posto komplikacija, Hrvojeva smrt na operacijskom stolu može biti i liječnička pogreška.

Mateljić je umro tijekom rutinske operacije smanjivanja želuca u kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu, gdje je dosad je napravljeno oko 120 takvih zahvata i nikada nije bilo problema. Kirurg Miroslav Bekavac Bešlin do sada je izveo više od tisuću laparaskopskih operacija, a ovo mu je prva sa smrtnom posljedicom, izvještava HRT

Obitelj Hrvoja Mateljića angažirala je odvjetnika jer sumnjaju da je riječ o liječničkoj pogreški. 'Pričekat ćemo rezultate obdukcije, a ovisno o tome, obratit ćemo se stručnom povjerenstvu bolnice kako bi se utvrdile eventualne pogreške ako su počinjene', rekao je odvjetnik Čedo Prodanović. Iz bolnice su najavili provođenje internog nadzora.