MOBBING U HINI

Novinar dobio presudu protiv ravnateljice

21.05.2009 u 20:30

Bionic
Reading

U Palači pravde donesena je prva javno poznata nepravomoćna presuda za mobbing, i to u slučaju novinara Ive Lučića protiv urednika Hine, današnje ravnateljice Hine Smiljanke Škugor-Hrnčević i Marka Curaća.

Sutkinja Jesenka Šojat, voditeljica grupe za radno pravo u Općinskom građanskom sudu, na dvadesetak stranica presude utvrdila je da su urednici novinara uznemiravali te je naredila Hini da zaštiti njegovo dostojanstvo i osigura mu uvjete rada u kojima ga njih dvoje, ali ni treće osobe, neće uznemiravati, piše Večernji list

Mobbing nije lako dokazati jer je i prije ove presude postojao niz tužbi za mobbing, no mnoge su odbijene. Sutkinja je obrazložila da se sud potpuno uvjerio da je Lučić uznemiravan nakon što je Smiljanka Škugor-Hrnčević na sudu izjavila da ostaje kod prijašnjeg pisanog očitovanja o pritužbi Lučića:

– Zaista se pitam kakav I. Lučić mora biti čovjek kada jedan dan u redakciju uđe s pozdravom “Bog i Hrvati”, drugi put ode s pozdravom “Čuvajte mi Jugoslaviju”, a treći put zapjeva “Ante, Ante svi smo za te”. Netko bi o tome mogao napisati vrlo lijepu stručnu disertaciju. Ako je riječ o psihologu, naslov bi joj bio “Podvojena ličnost”, ako bi je pisao medicinar: “O bolesnom umu...” Kada bih je pisala ja, naslovila bih je “O neduhovitosti, gluposti i kretenizmu...”

Lučić je u tužbi naveo da je bio dvije godine uznemiravan i diskriminiran, da mu je dvoje urednika onemogućavalo objavu tekstova, znatno u njima interveniralo mijenjajući mu smisao, a davali su mu radne zadatke koji imaju manje značenje, pokazivali prema njemu nesnošljivost te ga ismijavali izrazima “prof. Lučić, onaj ljevičar, njegove bube ili šišmiši”.

Drugi kolege su ga prestali pozdravljati, ponašali su se prema njemu uvredljivo i neprijateljski...

– Sud je zaključio da su Lučića u Hini uznemiravali poslodavci i nadređeni, kao i kolege te da je osjetio izolaciju, osporavanje vrijednosti svoga rada, a i nastojalo ga se omesti u radu i napredovanju.

Poslodavac je trebao provesti postupak zaštite dostojanstva radnika, no zaključio je da problema nema, pa je tim stavom dopustio da se i drugi kolege počnu prema njemu odnositi podcjenjivački, primjerice, da mu naređuju da se makne od radnog stola i drugo. Naime, stvorena je situacija u kojoj se takvo što tužitelju moglo napraviti – obrazložila je sutkinja.

Sud je povjerovao iskazu Ive Lučića, osobito svjedoku Vladimiru Luliću te Dragutinu Luciću, Ireni Petričević... koji su svjedočili u njegovu korist.

Ravnateljica Hine je na sudu poricala uznemiravanje tvrdeći da je primjenjivala profesionalne standarde u radu.