JAVNOST BEZ INFORMACIJA

Novi ZKP novinarima otežao izvještavanje

09.09.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja upozoravaju da su se stupanjem na punu snagu novog Zakona o kaznenom postupku (1. rujna ove godine) pojavili brojni problemi za novinare koji prate rad policije, Državnog odvjetništva i sudova, čime je javnost zakinuta za pravodobne informacije

Naime, prema novom ZKP-u, državni odvjetnici (županijski i općinski) u potpunosti koordiniraju rad policije te vode istrage. Samim time ti isti županijski i državni odvjetnici postali su nadležni i za izvještavanje javnosti o većini 'crnih' događaja te istražnih postupaka.

Policija, kako je rečeno novinarima na radnom sastanku u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, može samostalno dati informacije za kaznena djela za koja je predviđena maksimalna kazna do pet godina zatvora. Za sve ostalo nužne su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što usporava izvješćivanje javnosti, a kako smo se uvjerili u nekoliko dosadašnjih slučajeva (teška prometna nesreća u Zagrebu, ubojstvo u Gospiću, pronalazak mrtvog tijela u Čazmi...), i potpuno onemogućava dobivanje bilo kakvih detaljnijih službenih informacija.

Zato se prikupljanje kvalitetnih podataka o nekom događaju svodi na razgovore sa susjedima, očevicima ili pak neslužbene izvore te veću ili manju uspješnost u kontaktiranju s nadležnim državnim odvjetništvom.

Ne ulazeći u probleme što ih je novi ZKP donio u radu Državnom odvjetništvu i policiji, tražimo da se što hitnije uspostavi normalan tijek informacija o 'crnim' događajima koji su od interesa za javnost.

Iako su novinari održali radne sastanke u Državnom odvjetništvu RH i MUP-u, pokazalo se da oni nisu bili dostatni. Stoga predlažemo hitan zajednički sastanak svih nadležnih za odnose s javnošću u tim tijelima da bi se u okvirima odredaba novog Zakona o kaznenom postupku ostvario što bolji protok novinarima potrebnih informacija.

Policija ima uhodanu mrežu glasnogovornika i tradiciju odnosa s medijima, dok državna odvjetništva tek rade na tome. Ne možemo prihvatiti to da se u prijelaznom razdoblju uskraćuju informacije na koje svi građani imaju pravo.

Zbor sudskih izvjestitelja pozvao je sve kolege novinare da prijave probleme u dobivanju informacija od policije ili tužiteljstva da bismo izvijestili o tome i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića.