PROSVJEDI NE POSUSTAJU

Novi žestoki sukobi u Egiptu

29.01.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Siloviti sukobi između policije i tisuća prosvjednika koji traže ostavku egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka izbili su u subotu u gradu Ismailiji na Sueskom kanalu, dok istodobno traju prosvjedi u središtu Kaira.

Tisuće prosvjednika koji se protive režimu predsjednika Hosnija Mubaraka okupile su se u subotu ujutro u središtu Kaira tražeći njegovu ostavku.

Egipatska vojska, pozvana u petak u pojačanje policiji, zauzela je položaje na glavnim križanjima i blizu službenih institucija.

Prosvjednici su na trgu Tahrir u središtu Kaira tražili ostavku predsjednika Mubaraka koji je tijekom noći obećao reforme kako bi umirio nezadovoljstvo i formiranje nove vlade.

U prosvjedima bez presedana tijekom Mubarakove vlasti, od utorka je poginulo najmanje 27 ljudi, a diljem zemlje je ranjeno više stotina ljudi.

U subotu su u Egiptu ponovno djelomično uspostavljene usluge mobilne telefonije, ali pristup internetu još nije obnovljen.

Internet i mobilna telefonija su bile ključne za pokretanje proturežimskih provjeda u Egiptu na inicijativi mladih demokrata inspiriranih "revolucijom jasmina" tijekom koje je 14. siječanj s vlasti protjeran tuniski predsjednik Zine El Abidin Ben Ali.