LGBT UDRUGE

Novi Zakon o umjetnoj oplodnji je homofoban!

11.07.2012 u 07:49

Bionic
Reading

Centar za LGBT ravnopravnost upozorio je danas kako je unatoč naporima koje vlada ulaže u kreiranju boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, 'konačan proizvod upravno suprotan', te pozvao na ponovnu reviziju teksta zakona i brisanje 'svih homofobnih i transfobnih stavaka'

'Centar za LGBT ravnopravnost pozdravlja napore vlade u kreiranju novog, boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, no smatramo kako je finalan produkt upravno suprotan', ističe se u priopćenju te organizacije.

Dok smatraju pohvalnim to što je iz teksta zakona izbačena transfobna stavka koja je zabranjivala osobama koje su promijenile spol pravo na MPO, iz toga centra upozoravaju kako taj prijedlog zakona, iako najavljivan kao zakon koji će omogućiti svim građanima i građankama, dakle i LGBT osobama, jednaka prava u ostvarivanju potomstva, ipak u svojoj najnovijoj verziji radikalno odstupa od ranije najavljivanih prijedloga.

'U najnovijem tekstu prava transosoba su još uvijek posve onemogućena, a tekst pokazuje još nekoliko problematičnih stavaka koji su zahtijevali naše javno očitovanje', tvrdi se u priopćenju.

Novi tekst zakona izrijekom zabranjuje ženama u istospolnim zajednicama ostvarivanje prava na potomstvo putem MPO. 'Time je počinjena izravna diskriminacija po osnovi bračnog ili obiteljskog statusa, jer pravo na medicinski pomognutu oplodnju time imaju žene bilo kojeg oblika obiteljskog statusa osim onih koje se nalaze u životnom partnerstvu s drugom ženom', ističe se.

Također ne dopušta muškarcima bilo koje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili bračnog statusa ostvarivanje prava koje je omogućeno ženama. "Tom odlukom su muškarci homoseksualne i biseksualne orijentacije, transspolni muškarci, kao i oni heteroseksualni koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici stavljeni u mnogo nepovoljniju poziciju, čime Hrvatska ne djeluje u skladu s misijom uspostave istinske ravnopravnosti spolova", upozoravaju.

'Mišljenja smo kako novi prijedlog zakona nije pisan u skladu s rezolucijom Vijeća Europe koji predlaže kako svi neovisno o njihovu bračnom/izvanbračnom, odnosno obiteljskom statusu ili spolnoj orijentaciji imaju jednako pravo na liječenje, te jednako nije u skladu s principom 24. Konvencije iz Yogyakarte koja nalaže kako svatko ima pravo na osnivanje obitelji, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet i nalaže da su države dužne poduzeti sve korake kako bi omogućile umjetnu oplodnju svim građanima i građankama bez diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu', napominje se nadalje u priopćenju.

Centar za LGBT ravnopravnost je udruženje nekoliko nevladinih organizacija (Queer Zagreb, Zagreb Pride, LORI) koje se bave zaštitom ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transspolnih i interseks osoba u RH.