ministrica kulture:

'Novi Zakon o elektroničkim medijima štitit će slobode novinarstva i osigurati razvoj medija'

02.03.2020 u 19:57

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u ponedjeljak je ocijenila kako vjeruje da će se kroz javnu raspravu o prijedlogu novog zakona o elektroničkim medijima (ZEM) postići konsenzus kojim će se štititi temeljne slobode i principi novinarstva, ali i osigurati daljni razvoj medija.

Ministrica je na okruglom stolu održanom u zagrebačkom Novinarskom domu najavila i povlačenje spornog 16. članka prijedloga zakona kojim se predviđaju kazne od 100.000 do milijun kuna ukoliko vijesti, kako se u članku navodi, ne budu "nepristrane i profesionalno korektne".

"Taj članak u zakonu postoji od 1999. Međutim, s obzirom da nikad do sada po tom članku nije bilo postupanja, osim nekoliko prijava 2013. koje nisu tada završile kaznama, razmotrit ćemo da se prekršajne odredbe za taj članak izbrišu. Naglašavam još jednom, točno takav tekst članka i točno te prekršajne odredbe postoje u zakonu već dvadeset godina i nitko ih u radnoj skupini nije primjetio i problematizirao", kazala je Obuljen Koržinek.

Dodala je i da cilj Ministarstva kulture nije izazivanje prijepora ni otežavanje suradnje s ostalim zainteresiranima u procesu donošenja novog zakona te da je namjera težiti prema samoregulaciji i koregulaciji medija. Posebno kada je riječ o tretmanu maloljetnika i ranjivih skupina u medijima, kazala je ministrica, naglasivši da je dio primjedbi istaknutih u javnoj raspravi Ministarstvo kulture već uvažilo.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl je predstavljajući prijedlog zakona kazao da će predložene izmjene dovesti do liberalizacije i olakšavanja položaja nakladnicima. Naglasio je i kako je do zakonskog prijedloga došlo nakon konstruktivne rasprave te da je usuglašen s europskim direktivama.

Istaknuo je i da će novi ZEM omogućiti transparentniji uvid u vlasništvo i izvore financiranja, baš kao i financiranje iz državnih i javnih organa vlasti i poduzeća, ali i da će bolje regulirati oglašavanje i omjer fiksnog i varijabilnog programskog sadržaja na lokalnim radio i TV stanicama.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) istupilo iz radne skupine za izradu ZEM-a, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da će to cehovsko udruženje ovaj tjedan uputiti svoje komentare na spomenuti zakonski prijedlog. "U radnu skupinu smo ušli s dobrim namjerama, s obzirom da se prvi put nakon 15 godina donosio zakon vezan za medije, ali velika većina naših prijedloga nije prihvaćena pa smo se odlučili izaći iz nje", kazao je Zovko.

Ocijenio je da HND nije napravio neodgovaran potez. "Prije svega smo očekivali da će se prije donošenja ovog zakona preko medijske strategije definirati stanje u medijskom sektoru koje je sve teže, ali do toga nije došlo. Treba reći da se ovim zakonom ne rješava nijedan problem niti su uvaženi naši zahtjevi", ustvrdio je Zovko.

Pojasnio je da je HND, između ostaloga, predlagao da dvoje članova Vijeća za elektroničke medije dolazi iz redova HND-a te da se omogući financiranje Fonda za pluralizam iz drugih sredstava, a ne samo pristojbe HRT-a.

U raspravi su, između ostalih, sudjelovali i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac kao organizator skupa, predsjednik Hrvatske udruge radija i novina Željko Švenda, predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, Dario Vince iz Hrvatskog društva nezavisnih producenata te pravna savjetnica NoveTV Ivana Vukinovac Gelo.