nedostaje zaštitne opreme

Novi vođa laburista optužuje vladu za 'ozbiljne pogreške' u borbi protiv koronavirusa

05.04.2020 u 16:13

Bionic
Reading

Britanska vlada počinila je „ozbiljne pogreške” u pristupu pandemiji koronavirusa jer nije osigurala dovoljno zaštitne opreme za djelatnike na prvoj liniji i odugovlačila je s testiranjem, ocijenio je novi šef britanskih laburista, Keir Starmer, za Sunday Times.

Starmer (57) je u subotu izabran za nasljednika Jeremyja Corbyna na čelu oporbene Laburističke stranke. Starmer smatra da su ministri predugo odgađali objasniti zašto zaostaju kada je riječ o testiranju.

Zauzeo se za „nacionalni program cijepljenja” protiv virusa i istaknuo da će kao novi vođa laburista učiniti sve što može kako bi se pronašla rješenja.

Po istraživanju Kraljevskog koledža liječnika objavljenom u nedjelju, gotovo 20 posto zdravstvenih djelatnika u Britaniji ne radi jer sumnjaju da su ili oni sami ili neki njihov kolega zaraženi koronavirusom.

Gotovo četvrtina ispitanika kazala je da nemaju pristup odgovarajućoj zaštitnoj opremi potrebnoj za rad.

Britanija ima gotovo 42.000 potvrđenih slučajeva Covida-19, respiratorne bolesti koju izaziva novi koronavirus, po čemu je jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi. Umrlo je više od 4300 ljudi.