ireverzibilna elektroporacija

Novi uspjeh hrvatskih liječnika: Na dvama pacijentima oboljelima od karcinoma jetre s metastazama učinjen revolucionarni zahvat

19.10.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, po prvi puta u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe, učinjen je zahvat ireverzibilne elektroporacije (IRE) i to na dvama pacijentima oboljelim od karcinoma jetre s razvijenim metastazama

Iz spomenutog KBC-a priopćili su da su pod stručnim vodstvom Luke Novosela i njegovog tima izvedeni zahvati ireverzibilne elektroporacije metodom ablacije koja ne koristi toplinu za uništavanje tumora već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje stanica tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave okolne strukture.

'Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora putem kojeg tijelo u roku šest mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te zamjeni novim zdravim tkivom, zbog čega ne ostaje niti ožiljak na organima.

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate koji su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima. Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvati ireverzibilne elektroporacije (IRE) već su idući dan, 19. listopada, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno daljnje praćenje liječenja bolesti.

Izvedeni zahvat ireverzibilne elektroporacije (IRE) stručnog tima KBC-a Sestre milosrdnice pratili su i kolege liječnici iz zemalja regije s ciljem edukacije i uvođenja iste i u njihove bolničke centre', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

KBC Sestre milosrdnice Izvor: Promo fotografije / Autor: KBC Sestre milosrdnice