SUTON NA PANDORI

Novi teleskopi otkrivat će oceane u svemiru

10.09.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Nova generacija teleskopa otkrivat će postojanje oceana na planetima izvan našeg sustava po odrazima sunčevih zalazaka na njima

Postojanje vode na udaljenim svjetovima zanimljivo je za astrobiologiju jer je ona važan čimbenik za razvoj života. Prema izvješću predstavljenom u časopisu Astrophysical Journal Letters, astronomi se nadaju da će veliki svemirski infracrveni teleskop James Webb Space Telescope (JWST), koji će 2014. biti pušten u pogon, moći snimati odraz zvijezda na površinama oceana.

Tyler Robinson s University of Washington u Seattleu vjeruje da će se ova nova tehnologija moći koristiti za otkrivanje svetog grala egzoplanetarne astronomije – mogućeg dvojnika naše Zemlje.

'Usredotočili smo se na pronalaženje ekstrasolarnih planeta slične veličine i sastava te slične udaljenosti od matične zvijezde kakva je naša', izjavio je Robinson. Takav bi ocean bio znak da se na planetu možda razvio život sličan ovome na Zemlji.

'Odsjaj o kojem govorim je prilično sličan onome što vidimo kada sunce zalazi nad površinom oceana. Kada je ono nisko nad horizontom zrake se odbijaju od površine koja djeluje kao zrcalo te nastaju prekrasni crveni zalasci', objasnio je Robinson.

Ova bi metoda mogla biti vrlo korisna u potrazi za Zemljinim blizancima budući da nas od tehnologije kojom bismo izravno mogli snimati površine svjetova udaljenih više desetaka svjetlosnih godina dijeli još nekoliko desetljeća.

Istom tehnikom stručnjaci su već uspjeli potvrditi postojanje oceana metana na Saturnovu najvećem mjesecu Titanu.

JWST neki već smatraju nasljednikom svemirskog teleskopa Hubble. Jedan od zadataka bit će mu otkrivanje rane povijesti svemira i veze između naše galaksije Mliječne staze i Velikog praska.

Teleskop će imati zrcalo promjera 6,5 metara, a u orbitu će biti lansiran i zaklon veličine nogometnog igrališta koji će blokirati zrake matičnih zvijezda. Budući da neće stati u raketu, oba će se uređaja morati rasklopiti u svemiru.

'To će biti zaslon koji će se zasebno lansirati u svemir kako bi blokirao zrake zvijezda, što bi teleskopu trebalo omogućiti da snima slabašno svjetlo planeta koji kruže oko njih.'

Znanstvenici smatraju da bi se nazočnost života na drugim planetima također mogla otkrivati na temelju tragova vegetacije. Naime, klorofil snažno reflektira svjetlost na valnim duljinama blizu infracrvenih.

 

Odraz svjetlosti na Titanovu oceanu metana