DOMOVINSKA SIGURNOST

Novi sustav uzbunjivanja za terorizam u SAD-u

21.04.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Novi sustav uzbunjivanja za prijetnju terorizma idućeg će tjedna u SAD-u zamijeniti stupnjevanje opasnosti po bojama, korišteno u posljednjih osam godina, najavila je u srijedu ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, prenose američke TV mreže

Prema novom Nacionalnom savjetodavnom sustavu za terorizam, koji će se početi primjenjivati 26. travnja, ministarstvo domovinske sigurnosti koordinirat će s drugim federalnim entitetima izdavanje naputaka, rekla je Napolitano

Naputci će prijetnju kategorizirati kao 'Povišenu', koja ukazuje na 'vjerodostojnu' terorističku prijetnju SAD-u te 'Neposrednu', koja upozorava na 'vjerodostojnu, konkretnu i predstojeću' prijetnju.

Upozorenja će moći biti poslana snagama reda, podijeljenja područjima u privatnom sektoru koja mogu biti izložena prijetnji, ili izdana široj javnosti preko internetske stranice ministarstva, Facebooka i Twittera. Naputci će biti izdavani za određeni vremenski okvir i automatski će isteći kroz dva tjedna, ali će se moći produljiti ovisno o novim informacijama.

'Postoji prijetnja koja se stalno razvija, od domaćih i međunarodnih terorističkih aktivnosti. Ta su upozorenja oblikovana za postojanje specifične informacije kada ljudima trebaju vjerodostojni podaci da bi znali što trebaju učiniti, kako bi zaštitili svoje obitelji i kako nam mogu pomoći da zaštitimo njihove zajednice', rekla je Napolitano na konferenciji za novinare na Glavnom željezničkom kolodvoru u New Yorku.

Sustav upozorenja s bojama kritizirali su zastupnici u Kongresu, sigurnosni analitičari i putnici kao previše nejasan i podložan ismijavanju, kao što se to, primjerice, činilo u humorističkom programu NBC-a 'Saturday Night Live'.

Kongresnici iz New Yorka, demokrat Carolyn Maloney i republikanac Peter King, predsjednik Odbora za sigurnost Predstavničkog doma Kongresa, kazali su na konferenciji za novinare da novi sustav predstavlja nadogradnju, jer će građanima govoriti ono što trebaju znati i kada to trebaju znati, umjesto sadašnjeg sustava boja koji su mnogi zanemarivali jer nikada ne završava i ne zna se što stvarno znači.

Tijekom osam godina primjene, sadašnji sustav kretao se između žute boje za 'Povišenu' i narančaste za 'Visoku' prijetnju od terorizma, dostižući samo jednom najvišu crvenu kategoriju za 'Ozbiljnu' prijetnju. Bilo je to 11. kolovoza 2006., kada je otkriven plan Al Kaide da u zrakoplovima na letu iz Velike Britanije za SAD uporabi tekući eksploziv i detonatore nalik na mobitele, kako bi ih raznijela u letu. Zeleni ili plavi simboli, koji predstavljaju najniže razine opasnosti, nikada nisu korišteni.