članovi senata odlučili

Boras izabran za rektora, svima koji ga prozivaju poručio: Nađite bolji put u životu

23.02.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu izabran je Damir Boras. Njemu je to drugi mandat i Sveučilištem će upravljati do 2022. godine.

Borasu je od 70 članova Senata sveučilišta povjerenje ukazalo njih 54 dok je za Bakića glasalo njih 15. Jedan je glas bio nevažeći.

Boras se nakon pobjede zahvalio novinarima što su iskazali veliki interes za procesom izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu.Također se zahvalio i protukandidatu Damiru Bakiću, svima koji su ga podržali tijekom procesa te brojnim drugima.

Protukandidat Damir Bakić je unatoč porazu izjavio da je ponosan na sve što je napravio u ovom procesu. Zahvalan je svima koji su mu pomagali u natjecanju za rektora. Priznao je da je ipak očekivao više glasova.

Oprostio je svima koji su govorili neistine i insinuacije o njemu te im poručio da pronađu bolji put u životu. Zalaže se za snažne i samostalne dekane fakulteta jer samo tako možemo imati snažnoga rektora.

Boras je kazao da mu je velika čast što je dobio 54 glasa. Vjeruje da je to dokaz dobre suradnje koju je uspostavio dekanima.

Što se tiče medija Boras smatra da se u posljednje vrijeme dogodila jedna negativna kampanja i da je zbog toga zatvorio izborni proces za javnost. Očekuje u budućnosti otvorenu suradnju s medijima. No, i dalje je, kaže, oprezan oko puštanja novinara na sjednice Senata jer su mnogi dekani protiv toga.

Odgovarajući na pitanje novinara o ispadanju Sveučilišta u Zagrebu sa Šangajske liste kazao je da ne mogu biti bolji ako imaju ovako loše financiranje.

Novi-stari rektor je objasnio i da autonomija Sveučilišta znači da se politika ne miješa u izbor kadrova. Smatra da mi još uvijek nismo tako razvijena zemlja da bi mogli dopustiti da se imenuju vodeći ljudi.

Boras također tvrdi da nije u sukobu interesa niti je sebi isplačivao novac.

'To je bila isplata projektu kojem sam ja na čelu, a na čelu sam bio jer imam najviše bodova i najviši koeficijent', poručio je Boras. Kazao je da bi to takvom razmišljanju svaki dekan bio u sukobu interesa. 

Govoreći o jučerašnjem prosvjedu kazao je da je bio malobrojan i da tamo jedna kolegica nije znala ni pročitati s papira, a  drugi kolega je govorio o dekanu i prodekanu umjesto o rektoru i prorekotoru. Istaknuo je da na Sveučilištu ima 70 tisuća studenata, a na prosvjedu je bilo jedva 50 ljudi.

'To što ste glasni ne znači da ste brojni', kazao je poručivši da ga mogu ne voliti, ali da ga ne smiju vrijeđati. Kazao je i, dotaknuvši se problema Hrvatskih studija, da ne mogu biti kopija Filozofskog fakulteta. 'Oni moraju biti kulturološki studij', poručio je.

  • +18
Prosvjed protiv rektora Damira Borasa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Novog rektora Sveučilišta u Zagrebu izabrali su članovi Senata tajnim glasovanjem u petak u podne. Za četverogodišnji rektorski mandat natjecali su se dosadašnji rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras i njegov izazivač Damir Bakić, profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. 

Uoči izbora, u četvrtak navečer u središtu Zagreba organiziran je prosvjed 'Sveučilište mora bolje!'.

Sudionici prosvjeda dan uoči izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu pozvali su članove Senata Sveučilišta da ispitaju svoju savjest prije izbora 'kako se ne dogodio još jedan Boras'.