portret Jörga Meuthena

Novi šef njemačkih populista ne voli euro i migrante: Što još znamo o njemu?

04.12.2017 u 22:04

Bionic
Reading

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) nakon dvodnevnog stranačkog kongresa izborom Jörga Meuthena i Alexandera Gaulanda za nove predsjednike stranke skrenula je još više udesno, ocjenjuju njemački analitičari. Tportal donosi portret Jörga Meuthena, koji slovi kao nešto umjereniji političar od svojega stranačkog kolege Gaulanda

Meuthen je, valja podsjetiti, izabran za novog čelnika Alternative za Njemačku na dvodnevnom kongresu stranke u Hannoveru, na kojem je glavna tema bila borba ekstremne i manje ekstremne frakcije, a ne programska pitanja, što se - u trenutku kada je sve više izvjesno da će sastavljanjem novog izdanja koalicijske vlade između demokršćana i socijaldemokrata AfD postati vođa oporbe u Bundestagu - moglo i očekivati.

Tijekom kongresa Alexander Gauland je, pored Meuthena, izabran za predsjednika stranke tek nakon što je propao izbor dvoje drugih kandidata, što su promatrači okarakterizirali kao manipulaciju desnog, ekstremnog krila stranke okupljenog oko Björna Höckea.

Gauland, koji se prvobitno nije namjeravao kandidirati za funkciju dopredsjednika stranke, slovi kao Höckeov zaštitnik. Protiv Höckea traje postupak za isključivanje iz stranke nakon što je ovaj političar relativizirao zločine nacionalsocijalista tijekom Trećeg Reicha i spomenik Holokaustu u Berlinu nazvao 'spomenikom sramote'.

Pozicija predsjednika AfD-a bila je upražnjena od rujanskih izbora, kad je dotadašnja predsjednica Frauke Petry podnijela ostavku jer, kako je rekla, AfD neskriveno flertuje s desnim ekstremizmom, što je neprihvatljivo za nju. Podsjetimo da je AfD na parlamentarnim izborima osvojio 13,2 posto glasova i time postao trećom po snazi strankom u Bundestagu.

  • +6
Sva lica Jörga Meuthena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije izbora za predsjednika stranke Meuthen je bio predsjednik AfD-a u državnom parlamentu savezne pokrajine Baden-Württemberg, a do ulaska u politiku predavao je ekonomiju i financije na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Kehlu.

Meuthen je uvjereni rimokatolik iz radničke obitelji iz Essena. Jedno vrijeme odvojio se od Crkve, ali joj se kasnije, izborom Josepha Ratzingera za papu, vraća. I njegova doktorska disertacija vezana je uz Crkvu, pa tako 1993. godine stječe doktorat na Sveučilištu u Kölnu s tezom o crkvenom porezu.

Nakon doktorata neko vrijeme radi kao glasnogovornik ministarstva financija pokrajinske vlade njemačke savezne države Hessen, poslije čega odlazi na Fakultet za javnu upravu Kehl. Pored katedre na tom fakultetu, Meuthen izvanredno predaje na fakultetima i poslovnim školama u Fribourgu te Karlsruheu.

  • +6
Prosvjedi protiv AFD-a u Berlinu i Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Anadolu / Avalon.red

Prošle godine aktivno se uključuje u rad Alternative za Njemačku te često naglašava kako je protivnik ideje europskog ujedinjenja i 'izopačene monetarne unije'. Poznat je i po protuimigrantskim stavovima i ustvrdio je da Nijemci neće moći prepoznati vlastitu zemlju ako se nastavi dolazak migranata.

Javno se protivio i tradicionalnom pozivanju mujezina na muslimanske molitve u njemačkim gradovima, a na saveznom kongresu stranke u travnju prošle godine ustvrdio je da je Njemačka 'sita kontaminacije lijevo-crveno-zelene koalicije', za što je dobio ovacije nazočnih.

Meuthen je, inače, dvaput rastavljen te iz ta dva braka, od kojih se posljednji raspao početkom ove godine, ima petero djece.        

  • +7
Frauke Petry napustila AFD usred tiskovne konferencije Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH