UMORNA ADLEŠIČ NA ODLASKU

Novi šef HSLS-a može uzdrmati koaliciju

08.11.2009 u 21:50

Bionic
Reading

Promjena na čelu HSLS-a, do koje će doći sljedeće subote, neće donijeti novu fazu samo u život stranke nego će biti izazov i za funkcioniranje koalicije koja pod vodstvom Jadranke Kosor upravlja državom. Svaki od triju kandidata za nasljednika Đurđe Adlešič ima svoj pogled na poziciju liberala u vladajućem savezu

ZAGREB - Dok Darinko Kosor drži da i novo vodstvo HSLS-a jednostavno treba koalicijski mandat odraditi do kraja te se u prvom redu posvetiti jačanju stranke na terenu kako bi do sljedećih izbora mogla ravnopravno razgovarati o suradnji i s HDZ-om i SDP-om, Dražen Breglec i Davor Žmegač već su najavili da će imati uvjete za nastavak suradnje, piše Večernji list.

Adlešič: Umorna sam

Đurđa Adlešič izjavila je za RTL da odlazi iz politike jer jeumorna. 'Predugo sam u politici, vrijeme za neke nove ljude, koji ćesigurno unijeti jednu drugu dinamiku', rekla je Adlešič. 'Oni to mogu,oni su svi mlađi od mene, posvetit će se više radu na terenu, a imat ćedovoljno vremena da pripreme stranku za sljedeće izbore', rekla jeAdlešič, dodavši kako će novom predsjedniku kojeg sabor stranke izaberepomagati 'samo toliko koliko će on htjeti'. Napomenula je da nema svogfavorita, a na pitanje o mjestu potpredsjednice Vlade, odgovorila jekako svoj mandat daje novom predsjedniku stranke.

Breglec smatra da se stranka može afirmirati samo kroz konkretan ministarski resor, a ne kroz nejasno definirana zaduženja koja kao potpredsjednica Vlade ima Đurđa Adlešič.

U stranačkim kuloarima, pak, taj se stav tumači kao Breglecova želja da posao državnog tajnika zamijeni pozicijom ministra. S druge strane, Breglecovi krugovi tumače da njegov stav nije opasnost za opstanak koalicije, jer će se, bude li šef HSLS-a, staviti u realne okvire.

Povede li liberale Žmegač, razgovarat će s partnerima o slabostima u realizaciji Koalicijskog ugovora. Nije, kaže, zadovoljan, jer od reformi javnih poduzeća, isključenja politike iz nadzornih odbora, nove regionalne politike i ravnomjernog razvoja još uvijek nema ništa. Brže ostvarivanje tema koje je ulazeći u koaliciju dogovorio HSLS bit će Žmegačev uvjet za ostanak.

Darinko Kosor smatra da bi vjerodostojnosti HSLS-a štetilo dovođenje u pitanje opstojnosti koalicije, jer bi liberali ponovno mogli biti optuženi za rušenje.

On se kani posvetiti konsolidaciji stranke jer smatra da HSLS mora ostati samostalan i ne riskirati utapanjem u saveze poput tzv. trećeg puta ili liberalne konfederacije pod vodstvom Stipe Mesića, što je, pak, privlačno Breglecu.

Žmegač nije protivnik okupljanja stranaka centra, ali je oštro protiv bilo čijeg pokroviteljstva ili mentorstva, pa bilo ono i Mesićevo.