PROVEDBA REZULTATA IZBORA

Novi pregovori Hrvata i Bošnjaka u središnjoj Bosni

03.08.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Hrvatske i bošnjačke političke stranke započele su u srijedu u županiji Središnjoj Bosni, gdje je visoki međunarodni predstavnik osporio vladu koju je ranije utemeljio SDP BiH, nove pregovore o provedbi rezultata izbora održanih prije deset mjeseci

'Ured visokog međunarodnog predstavnika daje svima prigodu za razgovore i svi se pozivaju na dogovor sukladno izbornim rezultatima. Zadovoljan sam što je došlo do razgovora i to je novi početak. To je prigoda kako bismo uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana', rekao je za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u Središnjoj Bosni.

Po Lovrinovićevim riječima, dva HDZ-a bi trebala dobiti tri ministarska resora i jedan namijenjen srpskim predstavnicima te mjesto predsjednika skupštine, dok bi pak većinskim bošnjačkim strankama, SDP-u BiH i SDA-u, pripala jedna hrvatska pozicija te sve bošnjačke.

Lovrinović ističe kako hrvatske stranke kao uvjet za postizanje dogovora traže uvođenje mehanizma zaštite.

'Da bismo to prihvatili, mi tražimo intervencije u Zakonu o vladi i Poslovniku o radu vlade. Tim zaštitnim mehanizmom bi se Hrvati mogli zaštititi od nadglasavanja. U suprotnom bi Hrvati bili manjina u vladi i u skupštini', dodao je Lovrinović.

Razgovori između hrvatskih i bošnjačkih stranaka nastavit će se u petak, a u međuvremenu će se o svemu konzultirati čelnici ovih stranaka.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA-a Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su dogovor oko uspostave vlasti u dvjema županijama, Hercegovačko-neretvanskoj te Središnjoj Bosni, kako bi nadišli krizu jer deset mjeseci nakon izbora nisu uspostavljene nove vlade.

Izbor vlade u Središnjoj Bosni koju su uspostavile stranke okupljene oko SDP-a BiH i iz koje su isključene ključne hrvatske stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata osporio je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko