čišćenje u metropoli

Novi potres u SDP-u Zagreba: Grbin se razračunava s ‘bandićevcima’

11.02.2021 u 22:39

Bionic
Reading

Novo vodstvo stranke odlučilo je razračunati se do kraja sa „starim“ strukturama unutar zagrebačkog SDP-a. Odnosno, riješiti se svih onih u vrhu te organizacije koji se kolokvijalno vole nazivati ‘bandićevcima’, a od kojih su mnogi u konačnici stajali i iza bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića

Iz tog razloga vodstvo SDP-a, nakon odluke da raspusti vrh zagrebačkog SDP-a, odlučilo je, čuje se, raspustiti i mjesne organizacije stranke u metropoli. Točnije, riječ je o 14 vodstava mjesnih organizacija s obzirom na to da su tri – Sesvete, Maksimir i Črnomerec – već raspuštene sredinom studenog prošle godine.

To je, kažu sugovornici Večernjeg lista iz zagrebačkog SDP-a koji su tu odluku i poduprli, normalan i prirodan tijek događaja nakon raspuštanja vodstva te najjače SDP-ove organizacije koja, kako je sam predsjednik SDP-a Peđa Grbin nedavno objasnio, dugo ne funkcionira i prožeta je sukobima, a u njoj ne manjka onih koji i dalje gledaju prema aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću dok razmišljaju kakve će odluke donositi.

Tako da se najnovija odluka o raspuštanju smatra i konsolidiranjem stanja u organizaciji, ali i nastavkom čišćenja stranke od klijentelista i klijentelizma, a očito drže da je to nužno napraviti pred lokalne izbore kako bi građani povjerovali u priče o građenju jednog novog, boljeg SDP-a.

Očekivano, Bernardićevi ljudi iz zagrebačke organizacije u tu priču ne vjeruju. Drže da raspuštanje i vodstava mjesnih organizacija četiri mjeseca prije lokalnih izbora nema nikakvog smisla osim ako se na taj način želi pripremiti teren za unutarstranačke izbore koji će uslijediti nakon lokalnih izbora, s obzirom na to da novi povjerenici, koje će imenovati vodstvo stranke, po svim pojedinim mjesnim organizacijama mogu i učlanjivati nove članove, ali i izbacivati postojeće.