NIŠTA NISU NAUČILI

Novi potop u Zadru, zakazale komunalne službe

13.09.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Zadar je ponovno pod vodom! Kiša je, praćena grmljavinskim nevremenom, počela padati između dva i tri sata tijekom noći i neprestance pada kroz cijelo jutro. Do 8 sati pale su 74 litre kiše po kvadratnom metru, a tek tada je uslijedio 15-minutni prolom oblaka s obilnim padalinama koje su potopile zadarske ulice

Bujice vode navirale su sa svih strana. Pješaci su zaklon potražili u natkrivenim prostorima. Vozačima je bilo kudikamo teže jer su se u trenu mokre prometnice pretvarale u rijeke. Zaglavljeni automobili, potopljeni poslovni prostori, podrumi i kuće, pješačke zone pretvorene u jezera, voda koja se iz zidova zgrade Pomorske škole slijeva na ulicu, prometni kolaps slika su grada koji je sličnu kalvariju proživio prvog dana rujna.

Vatrogasci javlja da su do 11.30 sati imali 25 izlazaka na teren. U 12 su slučajeva intervenirali, u ostalima nisu jer ili nisu mogli ili nisu uvidjeli potrebu za intervencijom. Znatno je to manji broj negoli je zabilježen za prošlog potopa, što se dijelom može pripisati i dobroj pripremi građana.

Zadrani su ljutiti, traže obrazloženje zbog čega se nije doskočilo najavljenim potopnim kišama čišćenjem i održavanjem šahtova ili preventivnim zatvaranjem prometnica koje su se pokazale kritičnim točkama kao što su Zrinsko-Frankopanska na Relji, križanje Ulice Hrvatskog sabora i Puta Biliga, Put Dikla, Put Murvice i na desetine drugih. Gradske vlasti i komunalne službe kao da nisu izvukle nikakvu pouku iz nedavnog slučaja.

Novi potop u Zadru bio je glavna tema i Aktualnog sata Gradskog vijeća na kojem se vijećnik iz redova HNS-a Ivo Gregov pozvao na tekst objavljen na tportalu 'Pogledajte s kakvim šahtovima Zadar dočekuje potopne kiše' popraćen fotografijama začepljenih odvoda kritizirao stanje u gradu i pozvao na odgovornost.

Svojevrsno upozorenje gradskim poglavarima stiglo je i s neba. Krov gradske vijećnice je prokišnjavao, a voda je kapala ravno po vijećničkim klupama.