JOŠ BRODOVA KRENULO PREMA GAZI

Novi pokušaj proboja izraelske blokade

01.06.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Propalestinski aktivisti izjavili su u utorak da su poslali još jedan brod kako bi pokušali probiti izraelsku blokadu Gaze, a Izrael je suočen s prosvjedima u inozemstvu i pitanjima u zemlji o napadu na konvoj pomoći u međunarodnim vodama u kojemu je poginulo devet osoba, javljaju svjetske novinske agencije.

'MV Rachel Corrie', negdašnji trgovački brod koji su kupili propalestinski aktivisti i nazvali ga po Amerikanki ubijenoj u Pojasu Gaze 2003., isplovio je u ponedjeljak s Malte, izjavili su organizatori. Na njemu je 15 aktivista, među kojima je i sjevernoirski dobitnik Nobelove nagrade za mir Mairead Corrigan-Maguire te bivši visoki diplomat UN-a Denis Halliday

'Mi smo inicijativa za probijanje izraelske blokade 1,5 milijuna ljudi u Gazi. Naša se misija nije promijenila i ovo neće biti posljednje brodovlje', izjavila je aktivistica Pokreta za slobodnu Gazu Greta Berlin sa sjedištem u Cipru.


Jedan izraelski pomorski časnik, čiji identitet nije naveden, izjavio je za izraelski vojni radio da je njegova postrojba spremna blokirati brod. Rekao je da će biti provedena profesionalna istraga vezana uz okolnosti napada u ponedjeljak u kojemu je njegova postrojba ubila devet aktivista na turskom brodu. 'Također ćemo biti spremni za 'Rachel Corrie', dodao je.

'Rachel Corrie' prevozi medicinsku opremu, invalidska kolica, školske potrepštine i cement - materijal koji je Izrael zabranio u Gazi, rekli su organizatori.

Vojni radio je izvijestio da će brod stići do voda Gaze do srijede, ali je Berlin rekla da neće doći do početka idućeg tjedna. Po njezinim riječima, još je jedan brod na putu prema Gazi, a krenuo je iz Italije.

Rusija i Europska unija zajedno su u utorak zatražile nepristranu istragu o izraelskoj vojnoj akciji protiv humanitarnog konvoja za Gazu te su pozvale na otvaranje graničnih prijelaza prema Pojasu Gaze za slobodni protok pomoći, dobara i ljudi. Time su se pridružile istovjetnom zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a.