VLADA SVE DEMANTIRA

Novi pokolj u Siriji, ubijeno 78 osoba!

07.06.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, uključujući i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije

Neke su žrtve u selu Mazaraat ak-Qabeer na smrt izbodene, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti i tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece.

Najnovija masovna ubojstva uslijedila su samo dva tjedna nakon masakra u sirijskom gradu Huli gdje su vladine snage i milicija ubile 108 osoba, među kojima je više od polovine bilo djece.

Oba masakra dogodila su se u nazočnosti UN-ovih promatrača u Siriji, misije od 300 ljudi, koji su poslani u tu zemlju radi nadgledanja primirja koje je dogovorio posebni UN-ov izaslanik Kofi Annan

Primirja se nisu držale ni vladine snage ni pobunjenici, koji su prošloga tjedna najavili da ga prekidaju zbog posljednjih ubojstava civila, prenosi Hina.

Sirijska oporba za jače napade

Nakon masakra, Sirijsko nacionalno vijeće, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je na jačanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu. U rijetkom pozivu na izravnu vojnu akciju, Vijeće u priopćenju navodi da bi pobunjenici pod okriljem Slobodne sirijske vojske trebali 'pojačati akcije' kako bi pomogli civilima koji su u okruženju i izloženi napadima u Hami, Latakiji i Homsu.

Istovremeno, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da svaka tranzicija u Siriji mora uključivati odlazak s vlasti predsjednika Asada.

Sirijska vlada demantira sudjelovanje u pokolju

Sirijska vlada demantirala je da je izvela pokolj. Ono što su neki mediji prenijeli o tome što se dogodilo u Al-Kubeiru, u području Hame, potpuno je krivo, objavila je vlada u priopćenju na službenoj televiziji. Teroristička skupina je počinila zločin u području Hame u kojem je bilo devet žrtava. Reportaže medija pridonose prolijevanju krvi Sirijaca, piše u priopćenju.