PREMIJEROVO IZNENAĐENJE

Plenković za novog ministra uprave predložio Ivana Malenicu, mladog dekana iz Šibenika

11.07.2019 u 19:14

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predložio je za novog ministra uprave Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku i predsjednika HDZ-ovog Odbora za upravu. Nakon niza afera sa nekretninama, bivši ministar uprave Lovro Kuščević dao je ostavku na ministarsko i mjesto političkog tajnika HDZ-a i vraća se u zastupničke redove HDZ-a

Premijer Andrej Plenković u kratkom obraćanju novinarima iza 19 sati objavio je da predlaže Ivana Malenicu za novog ministra uprave.

'Odlučio sam da za novog ministra uprave predložim Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. To je mlad čovjek, pravnik, razumije se u pitanja i teme javne uprave i i svega povezanog s nadležnostima uprave. Odličan je izbor i signal poruke o osvježenju', kazao je Plenković.

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima Plenković je najavio da će se u sljedećim danima obavljati konzultacije i u vezi drugih mjesta u vladi, te da će uslijediti izglasavanje povjerenja Malenici i drugima. Kandidat za ministra uprave treba ići na saslušanja na saborske odbore i u petak neće biti glasovanja o njemu u Saboru, već će se čekati da se predloži kompletna rekonstrukcija Vlade.

  • +3
Ivan Malenica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema službenoj biografiji, Malenica je rođen 21.srpnja 1985. u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Pravnom fakultetu u Splitu diplomirao je 2008. Od 2013. student je na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, na smjeru Javno pravo i uprava.

Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. godine, najprije kao asistent, a zatim kao predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo, te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

PULS #26: Gost Ivan Malenica, dekan šibenskog Veleučilišta Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Stručni interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferencija. Koautor je udžbenika Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse (2013-. 2016.).

Član je Savjeta za razvoj javne uprave pri Ministarstvu uprave, a početkom prošle godine imenovan je predsjednikom HDZ-ovog Odbora za upravu, na prijedlog šibensko-kninskog HDZ-a. Malenicu je lokalni HDZ nudio Andreju Plenkoviću za mjesto državnog tajnika u Ministarstvu uprave kad je tek sastavljao vladu, izvijestio je svojedobno portal Šibenik IN. To mjesto ipak je nakon raspada koalicije s Mostom u ministarstvu Lovre Kuščevića dobila Josipa Rimac koja je prethodno predsjedala HDZ-ovim Odborom za lokalnu i područnu samoupravu koji više ne postoji, a naslijedio ga je novoosnovani Odbor za upravu na čelo kojeg je došao Malenica.

Prilikom imenovanja na čelo stranačkog Odbora za upravu, Malenica je rekao da HDZ ima niz užih stručnih savjetodavnih tijela kojima je cilj suradnja i savjetovanje predsjednika stranke.

'Ima javnu upravu u malom prstu'

'Velika je čast i obaveza biti na čelu jednog takvog tijela, javna uprava je moja specijalnost i kroz rad odbora predlagat ćemo i sugerirati sve što je potrebno da bismo osigurali učinkovitu javnu upravu. Javna uprava je servis građana i mora biti efikasna i učinkovita i na tome ćemo i raditi', najavio je Malenica prije godinu i pol.

Predlagatelj Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a, rekao je da je Malenica dobio jednoglasnu potporu predsjednika stranke i Nacionalnog vijeća.

'On je jedan od rijetkih stručnjaka u tom polju i ima sve predispozicije. On ima javnu upravu u malom prstu i spada u novu generaciju ljudi koji bi trebali donijeti jedan pozitivan iskorak za stranku. Na području javne uprave moramo odgovoriti na brojne izazove vezano za reforme i novi ustroj. Budućnost stranke je na pomlađivanju i prirodno je i normalno da dajemo priliku mladim stručnjacima. Uvjeren sam da je Malenica najbolja osoba za to mjesto', kazao je Dujić.