JURJEVIĆ PROZIVA MESIĆA

Novi ministar kulture zatrpao arheološki nalaz na splitskoj Rivi!

04.01.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Marin Jurjević, saborski zastupnik i čelnik splitskog SDP-a, danas je na konferenciji za medije prozvao novopostavljenog ministra kulture Jasena Mesića za kulturocid u Splitu i županiji

'Jasen Mesić je direktno odgovoran za zatrpavanje važnog arheološkog nalaza na splitskoj Rivi tijekom posljednje obnove, jer on je kao državni tajnik to potpisao, unatoč prosvjedu kulturne i stručne javnosti u Splitu', izjavio je Jurjević.

Zatrpano nalazište na Rivi

Podsjetimo, prilikom posljednje kontroverzne obnove splitske Rive pronađeni su ostaci jugozapadne ugaone kule Dioklecijanove palače te ostaci nekoliko slojeva najranije obale i luke još iz antičkih vremena, ali i iz srednjeg vijeka. Struka je predlagala nekoliko varijanti rješenja prezentacije navedenog nalaza, ali dekretom Jasena Mesića sve je jednostavno zatrpano.

Jurjević je skrenuo pažnju na još jedan skandal u kojem je sudjelovao Jasen Mesić, a radi se o nepotpunoj sanaciji broda Vasselios potopljenog 1939. godine kraj Komiže, koji u tankovima još krije 50 do 100 tona izuzetno toksičnog mazuta s visokim postotkom sumpora. Posao sanacije u iznosu od 1,2 milijuna kuna je bez natječaja dobila tvrtka Maritim, a zbog nedovršenog posla je Hrvatski ronilački savez podigao tužbu protiv Jasena Mesića.

Splitski SDP-ovci, Marin Jurjević, Vesna Perak i Goran Sučić, upozorili su na centralistički model vladavine i krizu upravljanja u Hrvatskoj koji se prenosi na županijsku i gradsku razinu. Pritom su se osvrnuli na posljednji skandal oko izbora novog ravnatelja Galerija umjetnina u Splitu. Suprotno mišljenju stručnog vijeća, umjesto dosadašnjeg ravnatelja Bože Majstorovića izabran je splitski slikar konzervativnog likovnog svjetonazora, Josip Botteri Dini, koji je umjesto programa i stručnih referenci naveo da se u svom budućem poslu uzda u božju pomoć. Jurjević upozorava na pojavu 'politike 13. ruke' u Gradskom vijeću i naglašava problem ponašanja gradonačelnika Željka Keruma, koji je po potrebi poduzetnik, a drugi dan opet političar.