opoziv

Novi klub zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini želi Bandića poslati u 'političku mirovinu'

04.02.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Novi Klub nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini čiji je predsjednik Renato Petek, a članovi Tihomir Milovac, Marijana Sumpor i Marko Torjanac predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare, a namjera im je gradonačelnika Milana Bandića poslati u 'političku mirovinu'

'Želimo li odgovorno upravljati gradom morat će doći do promjene da se gradonačelnika Bandića pošalje u političku mirovinu bilo na nekim izvanrednim ili redovnim izborima u svibnju sljedeće godine kako bi gradu omogućili budućnost. Vjerujem da je i HDZ sada uvjeren da se njega više ne može kontrolirati, da se njega više ne može korigirati i da je on naprosto prošlost ovoga grada i da svi zajedno trebamo donijeti odgovorne odluke', istaknuo je Petek, poručivši da 'Zagreb više nema vremena za čekanje'.

Upitan hoće li podržati referendum za opoziv Bandića koji je jučer najavio predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, Petek kaže da za to postoje brojne prepreke, ali da će s interesom sagledati taj prijedlog i o tome će razgovarati jer svi oporbeni klubovi i nezavisni zastupnici djeluju jedinstveno po pitanju stava prema Bandiću i načinu na koji vlada.

Najavio je da će njihov Klub uputiti poziv vijećnicima, pojedincima, stručnjacima, inicijativama i udrugama da im se pridruže u stvaranju boljeg programa za grad Zagreb. Kaže da time žele doprinijeti i radu unutar gradske oporbe s kojom surađuju i s kojom su i potpisnici prijedloga za provođenje referenduma o GUP-u, koji će biti točka dnevnog reda u četvrtak na sjednici Gradske skupštine.

Na pitanje jesu li u njihov Klub dobrodošli i gradski zastupnici Bruna Esih i Krešimir Kartelo, Petek kaže da 'definitivno ne' jer njihov Klub okuplja one koji su od centra prema lijevo, a i da to dvoje zastupnika više i nisu oporba jer su glasali za gradski proračun.

Za minus u zagrebačkom proračunu koji je prešao milijardu kuna, Sumpor kaže da će se tek nakon dubinske financijske revizije znati koliko je grad dužan. Petek kaže da su nedavno uspjeli doći do podatka da je ukupan dug Grada, Zagrebačkog holdinga i svih tvrtki koji su u gradskom vlasništvu 10 milijardi kuna.

Napomenuo je da mogu imati ocjene o Bandićevu upravljanju Zagrebom, ali da su brojke neumoljive, egzaktne i pokazat će da se gradom upravlja loše i da je gradonačelnik koji je potrošio '177 milijardi kuna do sada, u 19 godina, loš upravitelj gradom'. Petek vjeruje da će Bandić biti proglašen 'najneuspješnijim gradonačelnikom jer je imao najveće budžete, a učinio je najmanje'.

Petek je najavio da će oporbeni zastupnici inzistirati da o GUP-u odlučuju Zagrepčani na referendumu. Tvrdi i da je Bandić za bilo koji projekt koji je uspio provesti, a o tome mu se i sudi, uvijek preplaćivao radove.