KORAK PO KORAK

Novi izbori, čini se, sve su bliže. Evo što nas čeka ako propadne preslagivanje

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 30.05.2017 13:31
  • Objavljeno 25.05.2017 u 06:47
Bionic
Reading

Već na prvoj sjednici Sabora nakon izbora Andrej Plenković trebao bi predložiti nove ministre. Hoće li za njih imati i dovoljan broj ruku, nije sasvim jasno, no čini se da možda to neće biti ni važno jer su sve glasnije priče o novim izborima, i to ranije nego što su svi mislili

Gostujući na Hrvatskom radiju u ponedjeljak, predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će premijer Andrej Plenković već na prvoj sjednici Sabora nakon izbora predstaviti nove ministre. Ta prva sjednica započet će odmah u tjednu nakon izbora, a imena novih ministara još nisu poznata.

Zna se samo da će prema saborskom Poslovniku biti predstavljeni na resornim odborima - Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu Ranko Ostojić, Odboru za pravosuđe, na čijem je čelu Orsat Miljenić, Odboru za zaštitu okoliša, na čijem je čelu Gordan Maras, te Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, na čelu kojeg je Mostov Robert Podolnjak. Na ta tri radna tijela povest će se i rasprava o novim ministrima, a na saborskoj plenarnoj sjednici o njima će se samo glasati.

Za izglasavanje ministara Plenković će trebati osigurati minimalno 76 ruku. Ima li ih, odnosno ima li novu većinu, još uvijek nije jasno. Nakon sjednice Predsjedništva stranke u utorak Plenković je samo poručio da se još uvijek razgovara s parlamentarnim strankama.

Ne uspije li sastaviti većinu za izbor novih ministara, to će automatski značiti da ni njegova vlada više nema podršku i u tom slučaju novi izbori mogli bi biti neizbježni.

Da će se ići na nove izbore, uvjereni su i u oporbi, no zasad su u izjavama govorili da bi se to moglo dogoditi ujesen. Ovih dana u kuloarima se može čuti da bi HDZ, u slučaju da ne prikupi većinu, na izbore bio spreman ići već sredinom srpnja, i to 16. srpnja. Rani izbori HDZ-u bi odgovarali i zbog dobih rezultata koje će postići na lokalnim izborima, ali odluka o tome ovisit će i o razvoju događaja u Agrokoru.

Odluče li se u HDZ-u za opciju izbora u srpnju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović morala bi ih raspisati najkasnije do 16. lipnja, s obzirom na to da od dana raspisivanja do samih izbora mora proći najmanje 30, a najviše 60 dana.

Da se priprema ljetni scenarij, mogla bi ukazivati na to i ovotjedna izjava predsjednice koja je kazala da neće dozvoliti da se odugovlači te kako će u tom slučaju zatražiti nove razgovore o utvrđivanju većine s parlamentarnim strankama.

Međutim za eventualno održavanje izbora u srpnju HDZ će na svoju stranu morati pridobiti i druge parlamentarne stranke. Naime samo dogovorom svih parlamentarnih stranaka i odlukom o samoraspuštanju Sabora uspjelo bi se stići rok do sredine srpnja.

Odluči li se Plenković na ostavku, utvrdi li da ne može postići većinu za ministre, počeo bi teći rok od 30 dana u kojem bi netko drugi mogao pokušati složiti većinu. Tako bi, uslijedi li ostavka premijera već u tjednu nakon izbora, netko drugi imao rok do početka srpnja da složi novu većinu. Ne uspije li u tome, predsjednica bi, sukladno Ustavu, morala odmah raspustiti Sabor i raspisati izbore te bi se oni onda mogli održati najranije početkom kolovoza, a najkasnije početkom rujna.

Taj scenarij mogao bi se pak skratiti jedino ako nakon eventualne ostavke premijera sve ostale stranke kažu da nemaju namjeru slagati novu većinu. Tada bi predsjednica mogla odmah raspisati izbore.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal