NEMIRNA GRČKA

Novi incidenti u Ateni

11.12.2008 u 14:22

Bionic
Reading

Novi izgredi izbili su u četvrtak između mladeži i policije u Ateni, nakon pet dana nereda koji su gurnuli Grčku u duboku društvenu i političku krizu, u času kada nasilje na ulicama više većih europskih gradova izaziva strah od širenja krize

ATENA- Unatoč novim okršajima u četvrtak ujutro, među kojima su neki bilisporadični, policija je izvijestila o 'smanjenju napetosti' naspram prethodnihdana, ali je ipak ostala na oprezu.

'Napetost pada u odnosu na ponedjeljak i utorak, ali se sučeljavamo s veomarazličitim skupinama, pa je teško predvidjeti razvoj događaja', rekao jeglasnogovornik policije Panajotis Stathis.

U četvrtak ujutro do sukoba mladeži i policije došlo je ispred zatvoraKorydallos u Ateni, najvećem u zemlji, ispred zgrade agronomskog fakulteta kojusu zaposjeli studenti i u dvjema četvrtima grčke prijestolnice, a očekuju senova okupljanja.

 

Konzervativni premijer Costas Karamanlis, oslabljen valom nasilja i na metikritika prosvjednika koji mu zamjeraju politiku strogih mjera štednje kojuprovodi njegova vlada, otputovao je u četvrtak u Bruxelles gdje će sudjelovatina europskome summitu o klimi.

 

U više europskih gradova, kao što su Rim, Bologna, Madrid, Barcelona iBordeaux, organizirani su prosvjedi zbog smrti 15-godišnjeg Grka, od kojih suneki prerasli u sukob policije i prosvjednika u kojima je ranjeno nekolikoosoba, što pobuđuje strah od širenja grčke krize.

 

Grčku je ovih dana zahvatio val nasilja kakav nije viđen od povratkademokracije 1974., a pokrenula ga je smrt tinejdžera kojega je u subotu navečeru Ateni ubila policija u četvrti Exarchia.