izvijestio morh

[VIDEO] Novi helikopteri Black Hawk u Hrvatsku stižu u subotu, prisjetite se kako je izgledao dolazak prva dva

01.12.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Druga dva helikoptera UH-60M Black Hawk od njih četiri, koliko ih je Hrvatska zasad nabavila od SAD-a, na zagrebački aerodrom Pleso stižu u subotu, izvijestili su iz Ministarstva obrane

'Prihvat dva helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske predmetnim helikopterima, a koji je započeo u prosincu 2018. godine u suradnji s Vladom SAD-a, održat će se u subotu 3. prosinca 2022. godine u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman s početkom u 8.40 sati', izvijestili su iz MORH-a te podsjetili da su, od ukupno četiri helikoptera, dva predmet donacije Vlade SAD-a, a preostala dva u dolasku predmet su nabave Ministarstva obrane.

Podsjetimo, u veljači su stigla prva dva helikoptera koja je donirao SAD, a tada je ministar obrane Mario Banožić zahvalio američkim saveznicima na podršci.

>>> [FOTO/VIDEO] Donosimo sve što trebate znati o moderniziranim verzijama Crnog jastreba koje stižu u Hrvatsku

  • +5
Prva dva helikoptera Black Hawk u Hrvatsku su stigla u veljači 2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima, kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima, koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 milijuna dolara u donaciji, a mi smo namirili još 83 milijuna dolara. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera istočne proizvodnje, a u budućnosti prelazimo na zapadnu tehnologiju', rekao je ministar Banožić u veljači.

Prva dva helikoptera Black Hawk u Hrvatsku su stigla u veljači 2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač