NAJAVIO NAŠ FIZIČAR

Novi gravitacijski valovi donijeli nove spoznaje

20.06.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Znanstvenici koji rade na međunarodnom projektu LIGO objavili su u srijedu da su na Božić, 25. prosinca prošle godine (po američkom vremenu), otkrili još jedan jak signal gravitacijskih valova

Ovo otkriće, mada je izuzetno važno, nije veliko iznenađenje. Da se tako nešto sprema, za tportal je još u veljači diskretno u intervjuu najavio fizičar Damir Buškulić, jedini znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske koji je radio na izvornom, povijesnom otkriću koje je potvrdilo jedno od predviđanja Einsteinove teorije relativnosti i otvorilo vrata za novu eru promatranja svemira.

'Ne smijem govoriti o tome što smo još otkrili, no mogu reći da je vjerojatnost 85 posto da smo u prvom krugu promatranja koji je završio 12. siječnja zabilježili još najmanje jedan signal. U drugom i trećem krugu, koji će trajati najmanje dva puta po šest mjeseci, vjerojatnost da ćemo ih zabilježiti 35 je skoro 100 posto', rekao je tada Buškulić.

Još jedan sraz crnih rupa

Prvi signal, koji je LIGO zabilježio 17. rujna 2015., nastao je u srazu dvije supermasivne crne rupe od kojih je jedna imala 29, a druga 36 puta veću masu od Sunca.

Novi signal odaslao je isti fenomen – sraz crnih rupa od kojih je jedna imala 14, a druga osam puta veću masu od Sunca. Spajanjem je nastala crna rupa mase 21 puta veće od Sunca. Jednostavnim oduzimanjem 14 + 8 - 21 = 1 dolazimo do zaključka da je novonastala crna rupa za jednu masu Sunca manje mase od zbroja onih koje su sudjelovale u sudaru. To pak znači da se jedna cijela masa Sunca pretvorila u energiju gravitacijskih valova koji su registrirani u LIGO-u.

Britanski član kolaboracije LIGO, prof. Bernard Schutz sa Sveučilišta Cardiff za BBC je naglasio da drugo otkriće gravitacijskih valova pokazuje da prvo nije bilo tek slučajnost, odnosno izolirani slučaj, što znači da golemi uređaji razmješteni na dvije lokacije u SAD-u imaju kapacitet da otvore novu eru u istraživanju svemira. Ona će biti značajno unaprijeđena na jesen kada se unaprijedi treći, sličan instrument Virgo u Italiji. Naime, tada će se, s ukupno tri instrumenta, u istraživanjima moći obavljati triangulacije koje će omogućiti puno preciznije lociranje događaja u svemiru.

'Ovo pokazuje da prvi događaj nije bio tek slučajnost. To pokazuje da je svemir pun crnih rupa koje se stapaju u spiralnim putanjama i prilično redovno emitiraju goleme izboje gravitacijskih valova. Svemir je silovito mjesto', objasnio je Schutz.

Nova potvrda teorije

Budući da su u drugom identificiranom srazu sudjelovale crne rupe nešto manjih masa, stapanje je bilo sporije pa je signal zabilježen u LIGO-u trajao nešto duže. Prije okončanja cijelog događaja znanstvenici su uspjeli zabilježiti čak 27 posljednjih obilazaka crnih rupa oko zajedničkog težišta.

Ovakav razvoj događaja omogućio im je novo otkriće koje nije bilo moguće u prvom, mnogo kraćem mjerenju u rujnu 2015. Naime, izračuni pokazuju da se barem jedna crna rupa koja je sudjelovala u novom srazu okretala oko svoje osi.

Teoretičari su oduvijek smatrali da bi crne rupe trebale rotirati, međutim novo otkriće predstavlja vrlo snažnu opservacijsku potvrdu njihovih hipoteza.

Znanstvenici su već u prvom istraživanju mogli otkriti rotaciju crne rupe koja je nastala u srazu. No njezina je rotacija bila očekivana jer je nastala stapanjem crnih rupa koje su se okretale jedna oko druge. Novost u drugom eksperimentu sastoji se u tome da je on potvrdio postojanje spina jedne od izvornih crnih rupa, dakle prije njihova sraza.

Kako je izgledao signal gravitacijskih valova u prvom otkriću, a kako u drugom, pogledajte u video zapisu dolje.