TKO JE EDOUARD PHILIPPE

Novi francuski premijer arogantni je boksač, pisac krimića, imitator...

16.05.2017 u 20:16

Bionic
Reading

Predsjednik Francuske Emanuel Macron imenovao je u ponedjeljak Edouarda Philippea novim francuskim premijerom, za kojeg francuski analitičari ističu da uvelike podsjeća na novoizabranoga predsjednika, počevši od godina i interesa do slične poslovne karijere i istih političkih mentora

Edouard Philippe, 47-godišnji javnosti malo poznati gradonačelnik Le Havrea iz redova republikanaca, poput 39-godišnjeg Macrona potječe iz francuske provincije te je, kao i novi šef Elizejske palače, završio elitne škole.

Za razliku od predsjednika koji je diplomirao na pariškom Institutu političkih znanosti, novi francuski premijer završio  je prestižnu Nacionalnu školu administracije (ENA) u kojoj se školuju budući državni dužnosnici.

Nakon završetka studija, obojica su se zaposlili u državnoj službi, nakon čega ulaze u politiku, s kratkom epizodom u privatnom sektoru. Za razliku, pak, od Macrona, koji je bio uspješan investicijski bankar, Philippe je radio u odvjetničkom uredu, a potom i kao lobist koji je zastupao interese državne grupacije za proizvodnju nuklearne energije Areva.

Obojici su politički mentori bili pisac Jacques Attali i pokojni premijer iz redova socijalista Michel Rocard.

Philippe, koji je iz redova socijalista 'prebjegao' desnom centru bivšeg premijera Alaina Juppea, gradonačelnik je Le Havrea od 2010 godine, dok je dvije godine kasnije izabran za zastupnika francuskog parlamenta.

Vrstan je govornik njemačkog jezika, a u slobodno vrijeme piše kriminalističke romane i trenira boks.

Philippe je dužnost preuzeo od Bernarda Cazeneuvea Izvor: Društvene mreže / Autor: FRANCE 24

Osobe bliske novom premijeru ističu da je Philippe istodobno sportaš i intelektualac te da je riječ o ponekad arogantnoj osobi koja zna biti gruba prema suradnicima.

U nedavno objavljenoj knjizi novinara Gaela Tchakaloffa o bivšem premijeru Juppeu Philippe je opisan kao netko tko pokazuje 'aroganciju, pretjeranu samouvjernosti i bezgranične ambicije'.

Novi francuski premijer Izvor: Reuters / Autor: CHARLES PLATIAU

U najbližem društvu Philippe je, pak, omiljen jer često imitira bivše francuske predsjednike poput Valeriea Giscard d'Estainga, Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja, a posebno ga zanima lik i djelo nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Novi francuski premijer u braku je s Edith Chabre, profesoricom na pariškom Institutu političkih znanosti.