očekivao više razumijevanja

Novi Dodikov incident, odbio primiti njemačku veleposlanicu u oproštajni posjet: Radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske

12.06.2019 u 22:02

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio je zahtjev njemačke veleposlanice u BiH Christiane Hohmann za oproštajni prijam jer je nezadovoljan njezinim radom za koji kaže da je bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba, prenose u srijedu lokalni mediji

"Imajući u vidu da Vas, kao predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio u nastupni posjet, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajnim susretom", kaže Dodik na početku pisma veleposlanici.

Zamjera da su njezini javni nastupi i diplomatske aktivnosti za mandata u Sarajevu bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, piše portal Klix.ba.

Oobećao o tome "obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", navodi se.

Optužuje veleposlanicu da je radila na štetu srpskog naroda. "Kao veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njezinog Ustavom predviđenog uređenja", piše Dodik.

"Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško povijesno breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu", napisao je. Dodao je da visoko cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali konstatira da veleposlanica u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Njemačka veleposlanica Christiane Hohmann napustit će BiH u srpnju, a nastavak karijere očekuje je u Estoniji. Na njezino mjesto doći će njemačka diplomatkinja Margaret Ubber.

Dok je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se često svađao s veleposlanicima Francuske, Austrije, a s američkom veleposlanicom Maurin Cormack uopće nije komunicirao. Često je znao na vulgaran način vrijeđati i visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.