19 UMRLIH

Nove žrtve gripe A u Meksiku

03.05.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Meksičke vlasti pronašle su još žrtava novog virusa gripe čime se broj smrtno stradalih od te bolesti u zemlji popeo na 19, priopćio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova

On je kazao da su pregledani laboratorijski nalazi ukupno 1303 osobe koje su nedavno umrle od raznih oblika gripe i plućnih infekcija. Od 19 žrtava je 14 žena i pet muškaraca a većina ih je umrla u dobi između 20 i 40 godina, kazao je Cordova. Jedino je još u Sjedinjenim državama zabilježen jedan smrtni slučaj od novog oblika gripe, koji se zbog genetskog obilježja naziva svinjskom gripom a WHO ga označava i gripom A (H1N1).

Meksiko je preporučio svojim građanima da 'ne putuju u Kinu', uzvraćajući tako na mjere ograničenja koje je Peking uveo prema Meksiku zbog svinjske gripe, objavila je u subotu meksička ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa. Preporuka je odgovor na odluku Kine koja je 'neopravdano izolirala Meksikance koji nisu pokazivali simptome bolesti', rekla je Espinosa.

Kina je odlučila obustaviti letove između Meksika i Šangaja, dan nakon potvrde prvog slučaja zaraze virusom svinjske gripe u Aziji. Kineska vlada je usto naredila vlastima u Pekingu, Šangaju i Cantonu da putnike koji dolaze iz Meksika stave u sedmodnevnu karantenu.